Kikker is kikker. - Velthuijs, Max, 1923-2005 (Wommelgem : Van In, 2011)
Kikker bevindt zich in een identiteitscrisis. Hij mag dan wel mooi groen zijn (z'n lievelingskleur) en kunnen springen en zwemmen als de beste; toch zijn er een hoop dingen die hij niet, en zijn vrienden wel kunnen. Eend kan vliegen, Varkentje kan taarten bakken, Haas kan lezen en Rat kan timmeren. Kikker voelt zich dom en verdrietig. Tot Haas hem weet te overtuigen dat ze allemaal veel van hem houden, gewoon omdat hij Kikker is. Max Velthuis slaagt erin de gevoelens van Kikker op een treffende en subtiele manier te verwoorden. De onzekerheden zijn daardoor heel herkenbaar. De bekende, knusse illustraties hebben net als in de andere 'Kikker-boeken' een toegevoegde waarde. Ze beslaan een, of in een enkel geval, een dubbele pagina. Onder de illustraties staan enkele regels tekst die zich prima laten voorlezen. Alle dieren uit de voorgaande delen komen in dit deel voor. Op de roze omslag is te zien hoe Kikker probeert te vliegen met zelfgemaakte vleugels. Geschikt voor kinderen vanaf ca. 4 jaar. Gouden Penseel 1996.Kikker is verliefd geweest, heldhaftig, bang, bijna bevroren; hij heeft een vreemdeling ontmoet en een dood vogeltje begraven. Door al die verhalen hebben de lezers Kikker goed leren kennen. We weten hoe hij is en we hebben hem in ons hart gesloten....Kikker is Kikker!
Leeftijd: 3+
Keywords: Gelukkig zijn; Kikkers; Jezelf zijn