Taartendag. - Vromant, Wim, 1960-; De Bode, Ann, 1956- (Wommelgem : Van In, 2011)
In tien genummerde hoofdstukken van elk ca. drie pagina's wordt een dag uit het leven van de 7-jarige Marjon beschreven. Geen leuke dag, want haar ouders hebben flinke ruzie. Het verhaal begint als haar vader met Marjon en hond Tjark boos is vertrokken. Marjon brengt de dag grotendeels door in het park, terwijl haar vader in het café zit. Daar bakt ze hartvormige zandtaartjes, maakt ruzie met een jongen, valt in slaap naast de vijver en droomt over de Taart-Die-Nooit-Op-Is. Na een fikse regenbui, een gesprek met haar vader en het 'goedmaken' met de jongen gaan ze bij opa en oma een taart bakken. Die nemen ze mee naar huis, want zaterdag is en blijft taartendag. Een verhaal met metaforen ('witte' en 'zwarte' dagen) dat duidelijk probeert te maken dat ruzie hoort bij 'houden van'. Alleen jammer dat de lezer geen getuige is van het 'weer goed maken' (aldus achterplat). Korte zinnen die elk op een nieuwe regel beginnen; gesproken zinnen beginnen met een streepje en staan tussen aanhalingstekens. Gelardeerd met grappige zwart-wit potloodtekeningen van wisselend formaat. Voorlezen vanaf ca. 5 jaar.Marjon kijkt naar de wolken. De wolken houden van de vijver. Ze zorgen ervoor dat er altijd regen is voor de vijver. Papa knikt. -'Met zo'n bui verwennen ze de vijver wel extra. Het houdt niet op...' - 'Nooit,'zegt Marjon. 'Nooit. De regen is nooit op...'Ze denkt aan de taart. De taart uit haar droom.
Leeftijd: 7+
Keywords: Gezin; Ruzies