Verkocht. - Hagen, Hans (Johannes Clasinus), 1955-; Hopman, Philip, ....- (Wommelgem : Van In, 2011)
Tijdens een van zijn verre reizen stuitte de veelvuldig bekroonde auteur op de uitbuiting van zeer jonge kinderen, die in Dubai gedwongen moesten deelnemen aan kamelenraces. Deze kinderen werden ontvoerd uit naburige landen, of door hun ouders verkocht. Hij schreef er een aangrijpend verhaal over: de 4-jarige Yaqub (ik-figuur) wordt door zijn straatarme ouders verkocht aan Asnar. Vanuit Pakistan reist hij naar Dubai, waar hij jarenlang gevangen wordt gehouden onder erbarmelijke omstandigheden. Als hij negen jaar is, weet hij, met behulp van een groep mensen die zich het lot van de gevangen kinderen aantrekt, te ontvluchten. Op ingehouden toon, en daardoor des te indringender, schetst de auteur het leven van Yaqub, zonder dat dit voor de jonge lezers te zwaar en aangrijpend wordt. De hoofdstuktitels en -nummers staan ook in het Arabisch vermeld. Brede marges, tekstblokken en de illustraties zorgen voor een rustige en ruime bladspiegel. Achterin vertelt de auteur hoe hij tot het schrijven van deze geschiedenis kwam. Opnieuw een verhaal van hoge kwaliteit, voorzien van illustraties in zwart-wit die een lust voor het oog zijn. Om zelf te lezen vanaf ca. 9 jaar; voorlezen kan iets eerder.Yaqub wordt door zijn ouders verkocht aan een man die hun een gouden toekomst belooft. Ver van huis moet Yaqub op kamelen gaan racen. Als hij wedstrijden wint kan hij veel geld verdienen. Misschien worden ze wel rijk... Maar het nieuwe leven is keihard. Yaqub leeft als een gevangene in een kamp. Elke dag moeten de kamelenjockeys urenlang trainen. Ze krijgen nauwelijks te eten. Wie niet gehoorzaamt wordt streng gestraft. De wedstrijden zijn zwaar en gevaarlijk, er gebeuren vaak ongelukken tijdens de races. Yaqub sluit vriendschap met Zareena. Samen dromen ze van teruggaan naar huis, maar hoe kunnen ze ontsnappen aan het helse leven in de woestijn?
Leeftijd: 10+
Keywords: Kamelen; Slavernij; Wedstrijden; Woestijnen