Kies mij ! - Weber, Dirk, ....- (Wommelgem : Van In, 2011)
Fien woont bij JIN (Jongedames In Nood), een 'kinderasiel'. Maandelijks komen er mensen die een kind willen, maar Fien wordt nooit gekozen. Omdat ze veel alleen is, tekent Fien vaak en door de tekeningen komt ze in contact met Wuf, een wat oudere vrouw. Met Wuf valt van alles te beleven: in de drogerij, in het restaurant waar Wuf kookt, met de leden van de hondenuitlaatclub en tijdens de tekenlessen bij Severijn. En. Wuf wil Fien! Een strenge inspectrice zorgt nog voor problemen maar uiteindelijk kan Fien bij Wuf wonen! In duidelijke, korte zinnen met veel dialoog wordt het verhaal van Fien verteld, in korte hoofdstukken. Met veel oog voor details en vanuit het perspectief van een kind dat veel denkt, wordt deze moeilijke problematiek beschreven zonder ergens overdreven of zielig te worden: Fien en Wuf zijn en blijven sterk, met en door elkaar. Bijna alle hoofdstukken beginnen met een tekening op de linkerpagina: eenvoudige lijnen in zwart-wit in een kader. Ze zijn net als de tekst gevoelig, bevatten veel details en zijn van grote tot de verbeelding sprekende rijkdom. Een boek dat naast lezen ook kan zorgen voor gespreksstof tussen kind en volwassenen en mede daardoor een aanrader is voor thuis en op school. Een sprankelend boek over een zware thematiek. Vanaf ca. 10 jaar.Fien heet ik en ik woon bij JIN. JIN is een kinderasiel. Ik woon er nu drie jaar. Er komen wel eens mensen die een kind willen. Maar ze kiezen altijd een ander meisje. Jonger, slimmer of blonder. Niet mij. Dus blijf ik hier en ik teken. Want dat is het enige wat ik graag doe. En ik wacht tot er iemand komt die mij de belangrijkste vind. Misschien is Wuf die iemand wel. Ze is zo oud dat ze mijn moeder kon zijn. Ze is aardig en ik denk dat ze mij ook aardig vindt. Maar of dat genoeg is om me hier weg te halen?
Leeftijd: 9+
Keywords: Tekenen; Weeskinderen