Het verraad van Waterdunen. - Ruggenberg, Rob, ....- (Wommelgem : Van In, 2011)
In 1572 is Robbe de enige van het (ketterse) gezin die kan ontsnappen als de schout komt om hen te vermoorden. Hij vraagt zijn oom om hulp, maar die verkoopt hem als 'mochilero', een slaafje, aan de Spaanse soldaten. Dan wordt het kamp waarin Robbe verblijft, overvallen. Een van de daders, een meisje, wordt gevangengenomen. Robbe helpt haar te ontsnappen. Er volgt een spannende vlucht die eindigt op het eilandje Waterdunen, in de monding van de Honte (nu Westerschelde). Later spelen Robbe, het meisje Lo en andere kinderen een belangrijke rol bij de bevrijding van Vlissingen door de Geuzen. Een boek dat je lang zal bijblijven. Eerste (historische) jeugdroman van een gerenommeerd journalist. De auteur heeft zich duidelijk goed gedocumenteerd. Bijzonder is dat hij de mochilero's en kinderbenden als uitgangspunt heeft genomen. Het verhaal is zeer toegankelijk en met vlotte pen geschreven, waarbij goed is gelet op perspectief vanuit het kind. Achter in het boek een verklarende woordenlijst en verantwoording. Op de schutbladen is een oude kaart van Zeeland afgedrukt. Spannend, beeldend en meeslepend fantasieverhaal, dat is gebaseerd op historische feiten (www.waterdunen.nl). Bekroond met Vlag en Wimpel in 2007. Vanaf ca. 11 jaar.
Leeftijd: 10+
Keywords: Eilanden; Nederland; Overleven