Bas en Bajo. - De Ridder, Martina, 1950-; De Bode, Ann, 1956- (Wommelgem : Van In, 2011)
Hoe leg je aan een Afrikaans jongetje, dat nog maar kort in ons land is en onze taal nauwelijks spreekt uit wat een circus is met clowns, goochelaars, jongleurs en acrobaten? Leesboekje te lezen na 9 maanden leesonderwijs. Veel dialoog, wat inleving geeft. Eenvoudige zinsbouw bestaande uit enkelvoudige zinnen van gemiddeld 6 à 7 woorden. De woorden zijn een- of tweelettergrepig in gevarieerde moeilijkheidsgraad. De twee voorkomende drielettergrepige woorden hebben in eerste instantie een spatie tussen de lettergrepen: goo-che-laar, a-cro-baat. Gebruik van hoofdletters en interpunctie, behalve puntkomma en dubbele punt. Royaal, duidelijk lettertype, fladderzetsel, elke zin begint op een nieuwe regel. De illustraties, om de tekstblokken heen, ogen dartel en vrolijk en zijn uitgevoerd in frissse tinten. Gemengde techniek, met aanzet in potloodstreken (geen rechte horizon), verf en plakwerk. Leuke binnenplatten; harde kaft met omslagillustratie in kleur van de twee jongetjes. Aantrekkelijk leesboekje vanaf ca. 7 jaar.Op het plein staan zware trucks. En huizen op wielen. Bas is dolblij als hij ze ziet. 'Een circus!' juicht hij. Hij hupt in het rond van de pret.
Leeftijd: 6+
Keywords: Circussen