Supervisie in actie : handboek supervisie voor coaches en adviseurs. - de Haan, Erik, ....- (Assen : Van Gorcum, 2011)
Supervisie in actie helpt professionele supervisors, adviseurs en coaches bij de 'zorg voor zichzelf': de kunst om je te verbeteren met hulp van ervaringen uit de eigen praktijk. Supervisie is een vak vol tegenstrijdigheden. Het levert een regelmatige 'wasbeurt' aan adviseurs en coaches die zich blootstellen aan besmettelijke organisatiedynamiek. Het borgt de kwaliteit van hun professionele praktijk via strenge monitoring en het verpleegt hun wonden. Maar supervisie is ook een unieke vrijplaats om dt te ontwikkelen waar we allemaal beter in willen worden: onze persoonlijke relaties. In dit verzorgd uitgegeven boek wordt ingegaan op het hele vak van supervisie. Daarbij komen onderwerpen aan de orde zoals kwaliteitsborging door middel van supervisie, het houden van goede supervisiegesprekken, het gebruik van methoden en technieken binnen supervisie, supervisie bij organisatieproblematiek en het maken van contracten en afspraken rondom supervisie. De vragen hoe men bij supervisie kan improviseren
En hoe men structuur kan aanbrengen, worden eveneens met grote deskundigheid behandeld. De auteur is onder meer werkzaam als adviseur op het gebied voor organisatieontwikkeling. Enkele andere auteurs schreven op onderdelen mee aan dit zeer goed leesbare boek. Het bevat vele praktijkvoorbeelden en is daarmee goed bruikbaar voor iedereen die vertrouwd wenst te raken met het verschijnsel supervisie. En supervisie is samen met een gelouterde collega de angst voor het onbekende overwinnen. Erik de Haan vraagt van supervisors om: * te luisteren naar wat hun eigen emoties hen vertellen; * hun supervisierelatie te spiegelen aan de relaties van hun supervisant; * compassie te ontwikkelen bij het zorgen dat anderen voor zichzelf zorgen; * twijfel uit te nodigen, spanning te verdragen, en geduldig te wachten op de vondst die nooit uitblijft. Supervisie in actie is een boek voor alle professionals die goed willen zorgen voor zichzelf en die andere adviseurs en coaches daarbij willen helpen.
Keywords: Advisering; Coaching; Supervisie