Mijn naam is Isabelle : album van een verzwegen verleden. - De Wit, Eva, ....- (Leuven : Van Halewyck, 2011)
Isabelle groeit op binnen een zeer welstellend maar bekrompen milieu in de tweede helft van de vorige eeuw. Als ze veertien is, verwacht ze een kind. Toch is er niemand in haar omgeving die zich de vraag stelt naar de oorsprong van de zwangerschap. Zelf is ze niet bij machte om hierover te vertellen. In het licht van de schone schijn wordt ze door haar moeder naar Zwitserland gestuurd waar ze onder verdoving een kind zal baren dat haar dadelijk wordt afgenomen zonder het ooit te zien. Dertig jaar lang zal ze dit letsel in stilte dragen en zoekt zij stiekem een zoon die ze gedwongen moest afstaan. Al die tijd zal Isabelle zwijgen over de waarheid, tot hoofd en huid te klein worden om haar stille zinnen nog langer te bergen en zij eindelijk haar verhaal vertelt aan een schrijfster die haar op de schouders neemt en haar laat kijken naar een verzwegen verleden. Dit op ware feiten gebaseerde verhaal gaat over Isabelle. Ze groeit op in een welgesteld milieu waarin meer verzwegen dan uitgesproken wordt. Slechts bij vriendinnen leert ze wat warmte betekent. Pas wanneer ze de auteur van het boek ontmoet, kan ze zich voor het eerst uitlaten over wat er gebeurde die augustusavond in de duinen. Samen ondernemen ze een zoektocht naar de achtergrond van dat familiegeheim. Langzaam komt de lezer te weten dat zij op veertienjarige leeftijd in Zwitserland een baby op de wereld zette. Dat oorsprong en geboorte van haar zoon voor de buitenwereld verborgen blijven, is een ongeschreven wet in het bekrompen Franstalige milieu waarin Isabelle opgroeit. De auteur slaagt erin met veel gevoel en subtiliteit een persoonlijk verhaal te brengen. Ze houdt voldoende afstand om toch een coherent en zelfs spannend verhaal te vertellen. Bovendien doet ze dat in poëtische beelden en zorgvuldig gecomponeerde zinnen. Ook inhoudelijk is dit een opvallend boek door het opmerkelijke inlevingsvermogen van de schrijfster.
Keywords: Moederschap; Zwangerschap -- Tieners