En ze leefden nog lang en gezond : hoe gezondheid een industrie werd. - Bonneux, Luc, ....- (Tielt : Lannoo, 2011)
Het zal u misschien verbazen, maar we verkeren allen in een onvoorstelbaar goede gezondheid. Evolutie en natuurlijke selectie hebben ons gezegend met een ijzersterk gestel, en de medische wetenschap is erin geslaagd de gevaarlijkste infectieziekten onder controle te krijgen. Tot zover het goede nieuws. Want hoe gezond we ook mogen zijn, ons leven is nog altijd eindig. Al willen media, bedrijven, politici, milieubewegingen en 'gezondheidsdeskundigen' ons maar al te graag van het tegendeel overtuigen. Preventiecampagnes en gezondheidsadviezen volgen elkaar in ijltempo op. Massaal cholesterolverlagende margarines smeren, zon en fijn stof mijden en elke dag een glas rode wijn drinken. Dan wacht ons het eeuwige leven. Of toch niet? In dit ophefmakende boek brengt Luc Bonneux een vlijmscherpe en genadeloze analyse van de moderne gezondheidsindustrie. Heeft screening op borst- of prostaatkanker enig nut? Moeten we bang zijn voor een grieppandemie? Hoe zwaar weegt de farmaceutische industrie op
Universiteit en politiek? En bestaat er wel een recept voor een lang en gezond leven? Een onmisbare reisgids voor wie de weg wil vinden door de doolhoven van medische zin, onzin en waanzin en de vloedgolven aan gezondheidsinformatie wil overleven! Het eerste deel van dit boek reist door de geschiedenis van het menselijk leven. De focus ligt op de manier waarop samenlevingsvormen, toenemende welvaart en wetenschappelijke inzichten de kwaliteit van onze gezondheid bepalen. Het tweede deel brengt vooral slecht nieuws. De auteur wil aantonen dat de medische industrie ons enkel producten en diensten wil verkopen en dat de overheid n de wetenschap die ontwikkeling bevorderen. Bonneux neemt de angst van mensen om hun gezondheid te verliezen, op de korrel. Aan de hand van concrete voorbeelden zoals de uitbraak van de Mexicaanse griep wil hij aantonen hoe de reactie van de overheid en de farmaceutische industrie haar doel voorbijschiet en bovendien de gemeenschap handenvol geld kost. Hij is erg
Kritisch over de grote kankerscreenings. De auteur is een epidemioloog, bekend voor zijn controversile standpunten. Hij vertelt zijn verhaal in toegankelijke taal. Zijn bijna totale veroordeling van industrie en wetenschap wekt argwaan. De soms sarcastische toon kan de lezer moeilijk overtuigen.
Keywords: Gezondheid; Gezondheidsindustrie