Het waarom van werk : naar een organisatie van overvloed. - Ulrich, David N., 1953-; Ulrich, Wendy, ....-; Veenstra, Ypie, ....-; Zijlemaker, Carla, ....- (Amsterdam : Business contact, 2011)
De meeste mensen werken allang niet meer voor het geld alleen. Volgens Dave en Wendy Ulrich zoeken ze vooral naar zin, identiteit, betrokkenheid, sociale contacten, en mogelijkheden zich te ontwikkelen en een bijdrage te leveren in het werk. En dat allemaal het liefst in overvloed. Een organisatie van overvloed is succesvoller, wijst onderzoek uit. Daarom ontwikkelden de auteurs op basis van de positieve psychologie en jarenlang onderzoek een model van de zeven fundamentele dimensies van werk. Met dat model kunnen managers aan de slag om echte betrokkenheid te creren, positieve relaties op te bouwen - kortom een geweldige omgeving te creren. Dat is van cruciaal belang om zo medewerkers te binden, en de toegevoegde waarde voor klanten en stakeholders te vergroten. Dit handboek bevat de opbrengst van jaren ervaring in het adviseren van mensen en bedrijven als vrucht van onderzoek en reflectie. De Amerikaanse auteurs, een hoogleraar Bedrijfskunde en een psychologe, die respectievelijk die
Macro- en de microkant van bedrijven kennen, hebben als echtpaar hun kennis en inzichten 'gehuwd' en ontwikkelden een model van de zeven fundamentele dimensies van werk. Zij organiseren dit boek rondom zeven vragen. Bijvoorbeeld: 'Wat zijn mijn kwaliteiten?' (identiteit) of 'Waar ga ik naar toe?' (doel en motivatie). Door vragen te stellen en te luisteren naar antwoorden is een wereld van overvloed rondom werk voor zowel individuen als de bedrijven te scheppen. Overvloed definiren zij als betekenis, doelgerichtheid, hoop, plezier. Deze toegevoegde (meer)waarde is niet alleen van belang voor strategie, structuur en proces, maar ook voor het hart en de ziel. Deze internationale bestseller is toegankelijk en motiverend geschreven voor zowel werkgevers als werknemers. Met bijlage over leiderschapsuitdagingen en -acties
Inhoudsopgave : 1 Pleidooi voor betekenis 2 Het creren van overvloed 3 Wat zijn mijn kwaliteiten? (Identiteit) 4 Waar ga ik naartoe? (Doel en motivatie) 5 Met wie maak ik de reis?
(Relaties en teamwork) 6 Hoe creer ik een positieve werkomgeving? (Effectieve werkcultuur of -setting) 7 Welke uitdagingen interesseren me? (Persoonlijke bijdragen) 8 Hoe reageer ik op een wegwerpcultuur en verandering? (Groeien, leren en veerkracht tonen) 9 Waar heb ik plezier in? (Fatsoen en geluk) 10 Gevolgen voor executives, human resources en individuen
Keywords: Arbeidsmotivatie; Leidinggeven