Werken in Vlaanderen : vermoeiend of plezierig? : resultaten van 10 jaar onderzoek naar de beleving en beoordeling van arbeid. - De Witte, Hans, ....-; Notelaers, Guy, ....-; Vets, Carissa, ....- (Leuven : Acco, 2010)
Dit boek bevat de analyse van een steekproef van nagenoeg 35.000 werkende Vlamingen, die in een periode van ongeveer 10 jaar door het DIOVA werd verzameld. Zowel ('objectieve') kenmerken van hun werk als de ('subjectieve') wijze waarop ze dit werk beleven, werden in kaart gebracht met de Vragenlijst Beleving en Beoordeling van de Arbeid (VBBA). Zowel negatieve (werkeisen, werkstress) als positieve aspecten (hulpbronnen, welzijn) werden bevraagd, waardoor een genuanceerd beeld kan worden geschetst. Het boek biedt een algemeen beeld van 'werkend Vlaanderen'. Is ons werk belastend (door bv. de werkdruk) of biedt het juist ontplooiingsmogelijkheden (door bv. zelfstandigheid en goede sociale relaties)? Ervaren de werkenden hun werk als vermoeiend of als plezierig? En wat overweegt: de positieve of de negatieve aspecten? Deze algemene resultaten worden vervolgens uitgesplitst naar diverse categorien: Wie ervaart meer problemen en wie minder? Komen er grote verschillen naar voor tussen bijvoorbeeld
Mannen en vrouwen of leeftijdsgroepen? Het uitgeoefende beroep komt daarbij als het belangrijkste kenmerk naar voor dat de meeste verschillen met zich meebrengt. Tot slot wordt nagegaan op welke wijze de kenmerken van het werk samenhangen met de beleving van het werk: welke kenmerken verhogen de 'werkstress' en welke zorgen ervoor dat we ons werk plezierig vinden? Op basis van deze analyse wordt een nieuwe maat uitgewerkt om de 'kwaliteit van het werk' in Vlaanderen na te gaan. Uit deze analyse blijkt dat het werk van 50,6% van de werkenden als 'gunstig' getypeerd kan worden, terwijl ongeveer 8% een 'problematische job' heeft. In dit boek presenteren drie medewerkers van de Onderzoeksgroep Arbeids-, Organisatie- en Personeelspsychologie (K.U.Leuven) de resultaten van een onderzoek waarvoor 35.000 Vlaamse werknemers werden ondervraagd over hun werksituatie. Na een inleidend hoofdstuk verduidelijken de auteurs eerst de onderzoeksopzet. Vervolgens bespreken ze de resultaten zelf, met hoofdstukken
Over de werkkenmerken en -beleving van de verschillende deelgroepen, de samenhang tussen de objectieve werkkenmerken en de subjectieve beleving, en het meten van de Vlaamse arbeidskwaliteit. In een laatste deel vatten ze de krachtlijnen van hun onderzoek samen en schetsen ze enkele beleidsimplicaties. De auteurs besluiten dat het gemiddelde werk in Vlaanderen van goede kwaliteit is, en stellen vast dat de meerderheid van de respondenten hun werk ook positief ervaart. Achteraan volgen een bijlage met statistische informatie en een bibliografie. Een helder geschreven rapport dat een goed beeld schetst van de arbeidssituatie in Vlaanderen. Overzichtelijke tweekleurendruk, verlucht met tabellen, schema's en grafieken.
Keywords: Arbeidstevredenheid