Voor Claire : doodgaan/doorgaan. - Joossen, Frauke, ....- (Leuven : Van Halewyck, 2011)
Claire, deel van een drieling, was achttien toen ze stierf aan muco. Haar moeder en haar zus en broer moesten opeens verder zonder de spil van hun gezin. 'Zij was de sterke, wij de watjes', zeggen ze alle drie. Zij moesten ineens op zoek naar hun eigen kracht, en dat terwijl ook Michelle getroffen is door dezelfde verschrikkelijke ziekte. Viviane vertelt over het afscheid. Over mama zijn van een drieling. Over worstelen om er te komen. Over hoe het bijna erger is je zoon te zien verdwalen dan je dochter te zien sterven. En over het zoeken naar een leven voor jezelf als je altijd voor anderen hebt geleefd. Michelle vertelt over haar eigen strijd met dat monster dat ook haar zus heeft weggerukt. Over liefde op het meest onverwachte moment. Over eindelijk leven als je altijd bent voorbereid op sterven. Over niet stilstaan bij de dood terwijl die elke dag aanwezig is. Vincent vertelt over niet willen, niet kunnen aanvaarden dat de enige die cht telt, je wordt afgenomen. Over feesten tot je
Niet meer weet dat je Vincent-met-de-dode-zus bent. Over vergeten worden ergens onderweg en zelf je weg naar huis terug zoeken. Dit boek gaat over Claire die kort na haar achttiende verjaardag stierf. Ze had mucoviscidose, ook wel taaislijmziekte genoemd. In drie delen lezen we meer over hoe ze was, hoe het was om samen met haar op te groeien. In deel een komt haar moeder aan het woord. Ze zet in 1991 een drieling op de wereld, waarvan twee kinderen met muco. In deel twee komt de aan dezelfde ziekte lijdende zus, Michelle, aan het woord. Claire wilde ook dat ze dit boek zou schrijven. Ze wilde de boodschap meegeven slechts belang te hechten aan het wezenlijke. Deel drie is geschreven door broer Vincent en getuigt van het soms schrijnende schuldgevoel om als enige gezond te zijn. Het resultaat is ontroerend en beklijvend. De aanpak waarvoor gekozen werd, biedt de lezer de mogelijkheid om verschillende kanten van het verhaal te leren kennen. Je krijgt de indruk dat de familieleden niet in
Elkaars hoofdstukken hebben zitten schrappen om de dingen mooier voor te stellen of om vervelende passages te verzwijgen. Dat maakt dit boek, aangevuld met persoonlijke foto's, alleen maar sterker.
Keywords: Drielingen; Mucoviscidose; Rouwproces