Kindermishandeling inzichtelijk : vroegsignalering, onderzoek, diagnostiek en risicotaxatie. - Pollmann, Paul, ....- (Assen : Van Gorcum, 2010)
Kindermishandeling - in feite een symptoom van ernstige gezinspathologie - is een even afschrikwekkend als fascinerend fenomeen. Waar het afschrikwekkende in zit, mag duidelijk zijn. De fascinatie zit in de vraag: hoe komen ouders ertoe hun eigen kind fysiek en/of mentaal zo te behandelen dat het hiervan tijdelijke maar niet zelden ook blijvende schade ondervindt. 'Kindermishandeling inzichtelijk' beschrijft aan de hand van een groot aantal praktijkvoorbeelden zowel de ontwikkeling van een visie op kindermishandeling als de ontwikkeling van een methode voor vroegsignalering, diagnostisch onderzoek en risicotaxatie. Het sleutelbegrip daarbij is 'inzichtelijkheid'. Geen theoretische verhandelingen dus, maar uitgewerkte praktijkervaringen aan de hand waarvan de lezer inzicht krijgt, gaat begrijpen en - zo mogelijk nog belangrijker - herkennen; de aansluiting met het wetenschappelijk onderzoek is daarbij nooit ver weg. De uitgave reikt de lezer een manier van denken, spreken en handelen aan
Die een belangrijke rol kan vervullen bij het bereiken van de zo noodzakelijke 'eenheid in de keten' van Jeugdhulpverlening en Jeugd-bescherming, van vroedvrouw, onderwijs, consultatiebureau tot ziekenhuis, kinderrechter en gezinsvoogd. Alle schrijnende gevallen die de pers halen en/ of vermeld staan in Inspectierapporten tonen juist het gemis daaraan. Gn eenheid dus door mr protocollen, convenanten en bureaucratie, maar door het creren van een eensgezinde en eenduidige benadering van het fenomeen kindermishandeling. De auteur werkte als vertrouwensarts bij een advies- en meldpunt kindermishandeling (AMK). Deze geheel herziene druk (de ontwikkelingen in de jeugdzorg verliepen snel) van dit 'vademecum' voor AMK- en jeugdzorgmedewerkers en genteresseerde professionals en leken bestaat uit drie delen: praktijkverhalen, methodiek en onderzoek, en een nadere uitdieping van onderwerpen. Veel nadruk krijgt nu de alom gerespecteerde, uit vier onderdelen bestaande K4-methode of -model: ouderpersoonlijkheid
Kwaliteiten ouder-kindrelatie, gezinssysteem en status en ontwikkeling van het kind. De auteur hecht terecht veel waarde aan een uiterst zorgvuldige risicotaxatie (bijvoorbeeld door het systeem CARE-NL). Aanbevolen voor iedereen die te maken heeft met jeugdzorg. Heldere vaktaal.
Keywords: Kindermishandeling -- Nederland; Kindermishandeling -- Preventie