Relatiegestoorde kinderen : twee opvoedingswijzen bij hechtingsstoornissen. - de Lange, G., ....- (Assen : Van Gorcum, 2008)
De auteur heeft als orthopedagoog jarenlang met fundamenteel relatiegestoorde kinderen gewerkt. Op basis van zijn ervaringen heeft hij de in dit boek beschreven opvoedingswijzen ontwikkeld om ouders, onderwijsgevenden en hulpverleners toe te rusten om deze kinderen te helpen uit hun isolement te komen. De eerder door de auteur in zijn boek Hechtingsstoornissen. Orthopedagogische behandelingsstrategieën geïntroduceerde opvoedingswijzen zijn inmiddels toegepast en in dit boek wordt daarvan verslag gedaan. Relatiegestoorde kinderen is onder meer bedoeld voor medewerkers van de eerstelijnsgezondheidszorg, voor diagnostici en voor hulpverleners die kinderen met gedragsproblemen in hun praktijk krijgen. Ook is het bedoeld voor onderwijsinstellingen, zowel basis- als speciaal onderwijs, waar het van groot belang is dat fundamenteel relatiegestoorde kinderen adequate begeleiding krijgen. Tevens is het boek belangrijk voor iedereen die met de pleegzorg of de adoptie van deze kinderen te maken krijgt en voor diegenen die verantwoordelijk zijn voor de opvoeding van deze kinderen in tehuizen en inrichtingen. In dit boek worden de eerder door de auteur geïntroduceerde opvoedingswijzen voor kinderen met relatiestoornissen beschreven en wordt verslag gedaan van de toepassing ervan. Uitermate gedegen, maar ook bewogen schetst de auteur vanuit een model van 'menselijke groei' in een heldere uiteenzetting over de verbinding tussen relatie- en hechtingsstoornis twee opvoedingswijzen. De eerste opvoedingswijze richt zich op kinderen tot 9 jaar en zoekt 'de weg terug naar het begin'. De tweede vorm ('sociogroepsopvoeding') richt zich op oudere kinderen. Het bieden van veiligheid en geborgenheid vormt hier de pijlers van de opvoeding.
Keywords: Emotionele stoornissen -- Kinderen; Gehechtheidsrelatie -- Kinderen