Black dog : leven met een depressie. - Johnstone, Matthew, ....- (Leuven : Acco, 2011)
De term Black Dog werd dankzij Winston Churchill bekend als metafoor voor de vlagen van depressie waaraan hij leed. Matthew Johnstone, ook het slachtoffer van depressies, schreef en illustreerde in dit prentenboek zijn eigen aangrijpende verhaal. Hij beschrijft zijn leven met een Black Dog die hij leerde te temmen. Dit boek is niet zozeer bedoeld als zelfhulpboek, maar brengt mooi in beeld wat het is om aan een depressie te lijden. Het kan helpen om beter te uiten wat jij zelf of anderen doormaken. Het is een boek om te delen met je partner, je ouders, je vrienden en zelfs dokters en therapeuten. Een getekende weergave van de beleving van een depressie. De auteur vertelt in de ik-persoon hoe hij vecht tegen en met de hond Black Dog als personificatie van de depressie. Depressie is een alles doordringend iets in het leven van een mens. Je kunt het proberen te negeren, ontkennen, ertegen te vechten, verstoppen. De depressie wordt alleen maar groter. Je kunt ook erkennen, er open over zijn, zelfs de depressie omarmen. Dan pas kan er een ommekeer komen. De weg naar herstel is voor ieder verschillend. Deze vertelling met grote stripachtige prenten geeft in een oogopslag, heel kort, het gehele proces weer. Heel duidelijk en erg herkenbaar voor mensen met enige vorm van depressie. Geschikt voor mensen met een depressie, maar zeker ook voor hun omgeving.
Keywords: Depressies