Spelend leren, leren spelen. - Reenders, Rudy, ....-; Spijker, Wil, ....- (Assen : Van Gorcum, 1996)
Spelend leren, leren spelen is een nieuwe trainingsmethode voor kinderen van 8 tot en met 12 jaar die problemen hebben in het contact met leeftijdsgenoten. Bijvoorbeeld kinderen die gepest worden of zelf pesten, kinderen zonder vrienden, kinderen die zichzelf overschreeuwen of juist teveel aan volwassenen hangen. Als ingang van werken is gekozen voor sociale cognities - waardoor kinderen bewuster worden van hun eigen wijze van reageren - en sociale vaardigheden, in plaats van een inzichtgevende behandeling. De methode is geschikt voor toepassing bij ambulante en (semi-) residentiële jeugdhulpverleningsinstellingen, centra voor kinderpsychiatrie en in het speciaal onderwijs.
Inhoudsopgave : draaiboekDeel 1 Algemene informatie over de training 1 Een algemene inleiding in de training in sociale cognities en sociale vaardigheden 2 De werkwijze 3 De samenwerking met ouders 4 De samenwerking met de leerkrachten 5 De procedures van aanmelding, intake en evaluatie 6 De opzet en structuur van de training Deel 2 Het draaiboek 2A Het trainingsdraaiboek 2B Het draaiboek van de ouderavonden 2C De voorlichtingsbijeenkomst voor de leerkrachten 2D Een evaluatieformulier ten behoeve van trainers Deel 3 Lijst van literatuur en audiovisuele middelen Deel 4 Bijlagen
Dl. 2: Een werkboek voor kinderen en ouders.
Keywords: Sociale vaardigheden -- Buitengewoon onderwijs; Sociale vaardigheden -- Jeugdzorg