VTBL : Vlaamse test begrijpend lezen. - Van Vreckem, Christel, ....-; De Paepe, Lieve, ....-; Desoete, Annemie, 1958- (Gent : Academia Press, 2010)
Goed leren lezen en aansluitend goed begrijpend lezen is een belangrijk aandachtspunt in het basisonderwijs. Kinderen die hiermee problemen hebben, moeten in de eerste plaats op de juiste wijze gediagnosticeerd worden. Tot nu toe was er echter geen enkele test volledig geschikt. De Vlaamse Test Begrijpend Lezen focust op Vlaanderen met 'Vlaamse' verhaaltjes en bijhorende 'Vlaamse' vragenlijstjes. De testmethode is gefundeerd op jarenlang onderzoek en werd ook uitgebreid getest. VTBL werd niet ontwikkeld voor klassikaal gebruik, maar is eerder bedoeld voor een individuele aanpak zoals bij logopedisten of psychologen.
Keywords: Begrijpend lezen; Lezen -- Basisonderwijs; Psychologische tests; VTBL