Consolidatieboekhouden : een praktisch handboek voor onderwijs en boekhoudpraktijk. - Plateau, Siebrecht, ....-; Van Herck, Gustaaf, ....- (Leuven : Acco, 2010)
Het Wetboek van Vennootschappen verplicht een aantal ondernemingen om een geconsolideerde jaarrekening op te stellen en openbaar te maken. Dit wetboek en het uitvoeringsbesluit ervan bevatten heel wat bepalingen over die geconsolideerde jaarrekening. Kennis hiervan is lang niet meer voldoende. Ondernemingen moeten immers hun geconsolideerde jaarrekening opstellen in overeenstemming met de internationale standaarden voor jaarrekeningen die via een verordening in het Europese recht geïntroduceerd werden. Dit handboek komt tegemoet aan de groeiende behoefte aan informatie op dit vlak. Het uitgangspunt is IAS/IFRS. Toch wordt de Belgische wetgeving ter zake niet genegeerd. In dit handboek geeft Gustaaf Van Herck, docent boekhouden aan de KU Leuven, een inleiding in het consolidatieboekhouden: het maken van een 'geconsolideerde jaarrekening', een jaarlijks overzicht van de financiële situatie van een bedrijf volgens de wettelijke bepalingen en in overeenstemming met internationale standaarden. Het uitgangspunt zijn de International Financial Reporting Standards, maar de auteur besteedt ook aandacht aan de Belgische wetgeving. Het boek opent met een kritische studie van de regelgeving over consolidatie. In het uitgebreide tweede deel wordt een aantal toepassingen besproken, zoals de integrale consolidatie, de proportionele of evenredige methode, en de Equity-methode. Daarna volgen een gevallenstudie en artikelen uit de Europese en Belgische wet- en regelgeving. De tekst wordt ondersteund met voorbeelden, kaderteksten, schema's en tabellen. Achteraan is er een bibliografie. Een vrij gespecialiseerd maar grondig handboek voor studenten en boekhouders.
Beknopte versie van Handboek consolidatie.
Keywords: Boekhouden; Consolidatie (jaarrekeningen).