Carnaval-expressie. - Van Esbroeck, Els, ....-; Smets, Jan, ....- (Sint-Niklaas : Abimo, 2007)
Zin in een knotsgek carnavalsfeest? Carnaval muzisch beleven staat hier voorop! Toch komen in dit boekje op een leuke en aangename manier ook wiskunde, taal en wereldorintatie aan bod. En wat dacht je ervan om de computer te integreren in het carnavalsgebeuren.? Zoek je een leuk poppenspel, een hip liedje, een toffe bewegingsles, een volledige projectweek... rond carnaval? In dit boekje vind je het allemaal! Het accent ligt op muzische en kunstzinnige activiteiten, maar ook Nederlands, wiskunde en wereldorintatie komen op een speelse en creatieve manier aan bod. Alles is glashelder uiteengezet, gevat in een overzichtelijke structuur en opgedeeld per leeftijdsgroep, van 3 tot 12 jaar. Pictogrammen geven aan welke vakken bij elke activiteit aan bod komen. De opdrachten zijn uitdagend, maar haalbaar. En ze sluiten aan bij ontwikkelingsdoelen en eindtermen! De creatieve ideen voor activiteiten rond het thema carnaval op de basisschool zijn gegroepeerd naar leeftijd (telkens 2 jaar) in 5 hoofdstukken. De ideen zijn origineel, leuk en divers. Ze sluiten goed aan bij de belevingswereld van de kinderen. Ze stimuleren de muzische vorming, de lichamelijke opvoeding, wereldorintatie, Nederlands en wiskunde. De ideen en praktische opdrachten zijn helder verwoord en goed, vaak eenvoudig, uit te voeren. Waar nodig zijn eenvoudige zwartwitschetsen aanwezig. De gebruikte liedjes zijn voorzien van muzieknoten. Ieder hoofdstuk wordt afgesloten met boekentips voor de desbetreffende leeftijdscategorie. De uitgave is gericht op docenten, maar veel ideen zijn ook heel geschikt om thuis uit te voeren.
Keywords: Carnaval; Muzische vorming -- Basisonderwijs; Muzische vorming -- Kleuteronderwijs