Humor in je boekentas. - De Busser, Wendy, ....-; De Grauwe, Evelyne, ....-; Van Esbroeck, Els, ....- (Sint-Niklaas : Abimo, 2008)
Er mag al eens gelachen worden! Ook op school is humor geen tijdverlies. Samen lachen is niet alleen gezond, het brengt mensen dichter bij elkaar, je leert relativeren en kritiek geven en accepteren. Humor verzacht pijn en verdriet. Het helpt stress en angst bestrijden. Bewust omgaan met de kracht van humor kun je leren, van heel jong al. Dit boekje zit vol activiteiten om met humor verantwoord en prettig aan de slag te gaan. Dit boek is een zorgvuldig samengesteld inspiratiebron voor al wie humor een plaats wil geven aan kinderen van verschillende leeftijd. Wat je hierin niet vindt, is een algemeen inzetbare humorhandleiding, geen succesformule en ook niet zomaar een moppentrommel. Wat dit boekje zo boeiend maakt, is het indrukwekkende aanbod van spelletjes, ideen, oefeningen en tips waarmee je als leerkracht deze verschillende functies van humor samen met je leerlingen in de praktijk kunt ervaren. Aardige handreiking voor het gebruik van humor bij creatieve en sociale activiteiten van
Door en met kinderen van 4 tot en met 12 jaar. Humor is belangrijk voor het geestelijk en lichamelijk welbevinden van elk mens. Humor verzacht pijn en werkt ontspannend en stressverlagend. In deze handreiking wordt het zoeklicht bewust gericht op het actief gebruik maken van humor - tal van activiteiten voor kleuters, opgroeiende kinderen en wat oudere kinderen worden ingebed in liedjes, gedichtjes, creatieve activiteiten, prentenboeken, leesboeken, toneel, websites en talige spelletjes. De begeleidende informatie is compact en doelgericht. Elk hoofdstukje is vlot te overzien en in een handomdraai kunnen tips vertaald worden naar de dagelijkse praktijk met kinderen. Het boekje zit werkelijk boordevol tips (bij beeld, muziek, drama, media, beweging, wereldorintatie, wiskunde, Nederlands, lichamelijke opvoeding) en eindigt met een plan voor een heus project op schoolniveau dan wel clubniveau. Er is ook aandacht voor de schaduwzijde van humor: plagen, pesten, clownesk gedrag.
Keywords: Expressie -- Basisonderwijs; Expressie -- Kleuteronderwijs; Humor