Extremely loud & incredibly close. - Safran Foer, Jonathan, ....- (London : Penguin, 2006)
Oscar Schell is pacifist, uitvinder, onderzoeker, ontwerper van sieraden, acteur, verzamelaar en brievenschrijver; hij is pas negen jaar, ontzettend eigenzinnig, geniaal, naïef en bedroefd; hij is op zoek naar de betekenis van een sleutel die hij vindt in de kledingkast van zijn vader, die aan het begin van het boek omkomt bij de aanslag op de Twin Towers op 11 september 2001. Zijn zoektocht door heel New York brengt hem in contact met veel intrigerende mensen onder wie een oude man die niet spreekt maar heel zijn leven brieven stuurt aan een zoon die hij nooit ziet. Met veel humor en inventiviteit geschreven; dit boek blijft verrassen. Oscar en zijn vrienden zijn onvergetelijke creaties; veel lezers zullen dit een 'Catcher in the rye' voor de 21e eeuw vinden. Op originele wijze geïllustreerd met foto's, typografische stunts, bijna lege pagina's, enz, dit is de lang verwachte tweede roman van de briljante jonge Amerikaanse schrijver die reeds furore maakte met 'Everything is illuminated'*. De filmrechten van Extremely Loud and Incredibly Close zijn al verkocht en op Amazon was het boek al maanden bestelbaar, zelfs voordat de titel bekend was. Pocket met intrigerende, verontrustende zwart-witfoto's, gedrukt in een zeer kleine letter op wit papier.
Keywords: Aanslag; Kinderwereld (vertelperspectief).; New York (stad).