Paria's van de stad : nieuwe marginaliteit in tijden van neoliberalisme. - Wacquant, Loïc J. D., 1960-; Jager, Tineke, ....-; Rombouts, Dries, ....-; Verschueren, Geert, ....- (Berchem : EPO, 2012)
Paria's van de stad neemt de lezer mee naar het zwarte getto van Chicago en de banlieues in Frankrijk. Aan de hand van oorspronkelijk veldwerk, statistisch onderzoek en historische gegevens bewijst Loïc Wacquant dat er grote verschillen zijn tussen de stedelijke marginaliteit in Europa en in de VS. Aan weerszijden van de oceaan bepalen vooral het overheidsbeleid en de structuren van de staat hoe klasse, ras en woonplaats elkaar beïnvloeden. Dit boek werpt een nieuw licht op de explosieve mix van toenemende armoede, onvoorstelbare rijkdom en straatgeweld in de grote steden van de Eerste Wereld. Het reikt onmisbare instrumenten aan om stedelijke marginaliteit te herdefiniëren en het publieke debat over sociale ongelijkheid en burgerschap een nieuwe impuls te geven.
Keywords: Getto's -- Europa; Getto's -- Verenigde Staten; Marginalisering; Sociale ongelijkheid; Stadssamenleving; Verstedelijking en armoede