Paas-expressie. - De Ridder, Anna, ....-; Goedemé, Wim, ....-; Van 't Velt, Inge, ....- (Sint-Niklaas : Abimo, 2006)
De paashaas en de paasklokken slaan de handen in elkaar. Ze zorgen voor een groot ei boordevol frisse muzische opdrachten in een domeinoverschrijdende aanpak en rekening houdend met ontwikkelingsdoelen en eindtermen. Met 'Paashistoriek' en 'Paasweetjes' binden ze er nog een fraaie strik rond. Op zoek naar leuke, zinvolle activiteiten rond Pasen? Een leuke bewegingsles, fijne pozie, een toneelstukje... of een volledige projectweek? Dan weet je met dit boekje meteen waar de klepel hangt! 'Paas-Expressie' strooit overvloedig materiaal uit om met de hele basisschool te werken rond Pasen. De auteurs vulden een mand vol beeldende opdrachten, muziek, dramaspelen, gedichten, bewegingsspelletjes, liedjes en taaloefeningen waarin de lentefee, de paasklokken en de paashaas de hoofdrol spelen. Het accent ligt op muzische en kunstzinnige activiteiten waarbij het onderdeel media zeker niet vergeten werd. Ook Nederlands, wiskunde en wereldorintatie komen op een speelse en creatieve manier aan bod.
Alles is glashelder uiteengezet, gevat in een overzichtelijke structuur en opgedeeld per leeftijdsgroep, van 3 tot 12 jaar. Pictogrammen geven aan welke vakken bij elke activiteit aan bod komen. De opdrachten zijn uitdagend, maar haalbaar. En ze sluiten aan bij ontwikkelingsdoelen en eindtermen! Creatief boek rondom het thema Pasen. Ingedeeld in vijf leeftijdsgroepen (van kleuters tot 10/11-jarigen) worden in verschillende hoofdstukken lessuggesties gegeven voor leerkrachten in het basisonderwijs. Vaak wordt, uitgaande van een verhaaltje, het thema uitgewerkt in verschillende creatieve, taalkundige, muzikale en andere vormen. Door middel van vrij onduidelijke pictogrammen wordt bij iedere lessuggestie aangegeven om welke werkvorm het gaat. Dit kan zijn: muziek, creatief, drama, Nederlandse taal, wiskunde, gymnastiek en wereldorintatie. De werkvormen zijn afwisselend en vaak origineel. Niet alles is tot in de puntjes uitgewerkt, hetgeen nog iets aan de creativiteit van de docent overlaat.
Andere voorbeelden zijn wel heel duidelijk. Het laatste hoofdstuk is gewijd aan algemene informatie over paashistorie, paasweetjes en paasgebruiken. Geschikt voor het gebruik op basisscholen door de leerkrachten.
Keywords: Muzische vorming -- Basisonderwijs; Muzische vorming -- Kleuteronderwijs; Pasen