Sprookjesexpressie. - Geyskens, Emy, 1982- (Sint-Niklaas : Abimo, 2008)
Een sprookje voorlezen is zoveel meer dan louter een verhaaltje vertellen. Het is je ziel voor een stukje blootgeven en delen met je toehoorders. In dit boekje vind je daarom ook enkele nuttige voorleestips. Het 'tussen regels lezen' vormt een belangrijk element bij het voorlezen en verwerken van het verhaal. In sprookjes is altijd een moraal terug te vinden. Dat maakt het leuk om kinderen op een muzisch-creatieve manier iets bij te brengen. In ¿Sprookjesexpressie¿ geeft de Leesfee een aanzet om sprookjes een vaste plaats te geven in je huis, je klas, of ergens anders waar kinderen ervan kunnen genieten. Na het lezen of voorlezen van sprookjes stelt zij allerlei activiteiten voor. Deze activiteiten zijn ingedeeld in verschillende leergebieden en op leeftijdsniveau uitgewerkt. Er wordt gelezen, geluisterd, gepraat, gekookt, geknutseld, gedanst, gedacht en gerekend met sprookjes. Informatief boek voor leerkrachten in het basisonderwijs, waarin beschreven wordt wat je allemaal met sprookjes kunt doen. In het eerste hoofdstuk staan de teksten van negen sprookjes, zowel vijf klassieke als twee minder bekende en twee moderne. In de daarop volgende hoofdstukken staan suggesties om te koken, knutselen, taaloefeningen te doen, dramatiseren, met muziek te bewegen en om sprookjes in te passen in wereldorintatie. Tot slot zijn voorleestips en een lijstje van nuttige websites opgenomen. Maakt deel uit van een reeks waarin suggesties worden gedaan voor allerlei activiteiten met kinderen rond een thema. Sobere vormgeving met vele zwart-witte potloodtekeningen. Voor (beginnende) onderwijsgevenden, maar ook voor ouders een aardig boek met soms wel erg voor de hand liggende suggesties.
Keywords: Dramatische expressie -- Basisonderwijs; Dramatische expressie -- Kleuteronderwijs; Sprookjes; Voorlezen