De wetenschap van de liefde en de kunst van de computeranalyse : essays. - Kinet, Mark, 1958- (Antwerpen : Garant, 2008)
Veel wetenschappelijke en/of psychologische geschriften over de liefde zijn steriel. Ze zijn aseptisch en/of prekerig. Liefde wordt er ontdaan van haar exces en haar waanzin en krijgt aldus een bloemkoolgeurtje of andere huis-, tuin- en keukenproporties. Sommige psychoanalytici zien de romantische liefde met haar idealisering van het liefdesobject zelfs kort en bondig als een teken van neurose. Ze zou een onaangepaste poging zijn afhankelijkheidsproblemen op te lossen of wordt beschouwd als een soort adolescente fixatie. En dat terwijl de liefde een bij uitstek menselijke prestatie is. Ze is universele sublimatie en creatie, triomf van de subjectiviteit en van de verbeelding. Ze is tegelijk symptoom en artefact, gepruts en meesterwerk. Zij is alom gekende illustratie van het feit dat er veel fantasie nodig is om met de werkelijkheid te leven - Deze essays over de liefde en over de virtuele realiteit begeven zich in het grensgebied tussen psychoanalyse en filosofie, wetenschap en literatuur.
Ze richten zich in hun stijl en opzet tot een breder, (cultuur)minnend publiek. In dit boek bundelt de Vlaamse geneesheer en psychoanalyticus Mark Kinet dertien essays over de liefde en zes over de virtuele realiteit. Op een vrolijke en lichtvoetige wijze gidst hij de lezer langs allerlei pareltjes uit onze cultuur(geschiedenis) zonder hem echt van iets te willen overtuigen. Een van de terugkerende ideen is dat niet alleen de liefde zelf maar ook het goed spreken over de liefde "tot dichten gedoemd" is. Overal waar de liefde gereduceerd dreigt te worden tot een klare en onderscheiden essentie, weet ze immers te ontsnappen. Die 'potische' invalshoek wordt echter verbonden met een wetenschappelijk perspectief: in de essays worden de meest uiteenlopende psychoanalytische, filosofische, wetenschappelijke en literaire ideen verenigd. Dat levert een erg bont en veelzijdig boek op, dat vooral geschikt is voor wie per keer slechts een of twee stukjes leest. Ondertussen maakt Kinet allerlei psychoanalytische
Begrippen en ideen inzichtelijk voor een ruim, cultuurminnend publiek.
Keywords: Liefde; Virtuele realiteit