Borderline-persoonlijkheidsstoornis : een praktische gids voor behandeling. - Krawitz, Roy, ....-; Conradi, Matthijs, ....-; Watson, Christine, ....- (Amsterdam : Nieuwezijds, 2005)
Zo'n twee procent van de bevolking lijdt aan de borderline-persoonlijkheidsstoornis, een gecompliceerde en ernstige aandoening die veel verdriet kan veroorzaken. Vanwege het complexe karakter van deze stoornis is het van groot belang dat behandelaars een goed inzicht in de stoornis n de beschikbare behandelmethodes hebben. Dit boek is gebaseerd op behandelervaringen en recent onderzoek. Het geeft een toegankelijke, overzichtelijke en praktische samenvatting van verschillende behandelopties voor de borderline-persoonlijkheidsstoornis en bevat uitleg over richtlijnen en aandachtspunten voor de behandeling. Aan bod komen: - oorzaken van de borderline-stoornis - een overzicht van behandelmethodes en -modellen - praktische vaardigheden voor het ontwikkelen en toepassen van behandelplannen - gepaste reacties in lastige situaties - factoren die behandelresultaten versterken - de werkwijze in een behandelteam - het stigma op de borderline-persoonlijkheidsstoornis - het professioneel nemen van
Risico's - preventie van burn-out bij clinici - supervisie - fictieve casussen - voorbeelden van patiëntformulieren Borderline-persoonlijkheidsstoornis laat zien dat mensen met de borderline-stoornis effectief en succesvol behandeld kunnen worden. Het is bedoeld voor psychiaters, therapeuten en andere hulpverleners en studenten, maar ook geschikt voor mensen die iemand in de omgeving hebben met de borderline-persoonlijkheidsstoornis. De diagnose borderline-persoonlijkheidsstoornis is een lastige en de behandeling van deze ziekte is nog lastiger. De patiënten zijn zelfdestructief en de medici hebben moeite een consistente behandeling te geven. Dit boek breekt een lans voor een behandelvorm, waarbij gezocht wordt naar een balans tussen eigen verantwoordelijkheid en het bieden van structuur. Aan de hand van veel (fictieve) casussen en schema's wordt uitgelegd hoe borderline-persoonlijkheidsstoornis behandelbaar is. Het laatste hoofdstuk is daarbij zeer belangrijk: 'Enthousiasme behouden' bij
Behandelaars. De schrijvers zijn een BPS-psychiater en een hoofd van een BPS-instelling in respecievelijk Nieuw-Zeeland en Australi. Zij stelden een boek samen dat zeer aanbevelenswaardig is voor behandelaars (in opleiding), voor patiënten en hun omgeving.
Keywords: Borderlinesyndroom