De eigen wereld van het kind : oriëntatie op de leefwerelden van kinderen. - Dieleman, A. J., 1947-; De Beer, Fedor, ....- (Bussum : Coutinho, 2010)
Hoe is het om kind te zijn in deze tijd? Met welke mogelijkheden, uitdagingen en beperkingen hebben kinderen te maken? In het basisonderwijs is het belangrijk te begrijpen hoe kinderen hun eigen wereld ondergaan en ervaren. Als leraren zich kunnen inleven, kunnen zij gemakkelijker en beter inspelen op de ontwikkelingsbehoeften van kinderen. In De eigen wereld van het kind brengen de auteurs de leefwereld aan de hand van de eigen ervaringen van kinderen in beeld. Met behulp van vele kinderuitspraken en -gedachten wordt gellustreerd hoe kinderen tegen hun omgeving aankijken en wat zij van hun leeftijdgenoten en van volwassenen vinden. De leefwereld komt telkens vanuit een ander perspectief aan bod: allereerst vanuit historie, familie en school, vervolgens vanuit levensbeschouwing, media, de buurt en multiculturaliteit. De auteurs koppelen kennis uit de psychologie, de sociologie en de pedagogiek aan dat wat kinderen zelf te zeggen hebben. De meest interessante hoofdstukken in dit boek zijn
Die, waar de auteurs spreken over de mediasering van de tegenwoordige kinderen. Het biedt hun zoveel mogelijkheden, maar - zo stellen de auteurs - er liggen ook gevaren op de loer. Want, zo vragen zij zich af, kunnen kinderen reclame doorzien en kunnen zij de 'les' dat agressief gedrag wordt beloond in het juiste perspectief plaatsen? Dit hoofdstuk, verder het hoofdstuk over de veranderingen in godsdienstige opvattingen van moderne ouders, de multiculturele veranderingen, ook in scholen en de veranderingen in de 'speelmogelijkheden' zijn het meest nieuwe van dit boek. Opvallend is eigenlijk dat, gezien de vele uitspraken van kinderen, zij toch niet zoveel verschillen van 'vroegere' kinderen. Alhoewel een opmerking als: 'Mam, wij zijn allemaal maar een computerspelletje van God' toch wel te denken geeft. Vooral voor leerkrachten in het basisonderwijs en voor ouders een interessant boek
Inhoudsopgave : (verkort) 1 Inleiding: Op zoek naar het kinderperspectief 2 De leefwereld van kinderen in historisch
Perspectief: 'Voor koekjes was geen geld, maar mijn moeder was er altijd' 3 Kind en familie: 'Opa en oma leren van mij modern te zijn' 4 De school: 'Mijn juf is toppie' 5 De levensbeschouwelijke leefwereld van kinderen: 'Als ik ergens ben, vind ik mooie stenen of zo, maar mezelf?' 6 Kind en Media: 'Ik speel vaak Panfu, dat is Habbo, maar dan met een panda' 7 Buitenspelen in de buurt: 'Auto's houden niet van voetballen' 8 De multiculturele kinderwereld op school: 'Ik doe dus alles eigenlijk stiekem'
Keywords: Ontwikkelingspsychologie -- Kinderen; Opvoeding