In huis en hart : interviews met pleegouders. - de Jong, Tim, ....- (Assen : Van Gorcum, 2011)
Duizenden pleeggezinnen stellen dagelijks hun huis en hart open voor een 'kind van een ander'. Zij vormen een onmisbaar - maar betrekkelijk onzichtbaar - onderdeel van onze samenleving. In dit boek zijn de ervaringen opgetekend van een gevarieerde groep pleegouders. Alleenstaanden en samenwonenden met verschillende culturele achtergronden, met en zonder eigen kinderen. Mensen die een kind uit de familie- of kennissenkring opvangen en mensen die zich bij een pleegzorginstelling aanmeldden omdat zij kinderen wilden helpen die het minder getroffen hebben. Wat houdt pleegzorg in? Wat beweegt iemand om pleegouder te worden? Kan een kind zich hechten in een 'vreemd' gezin? Hoe reageren eigen kinderen van pleegouders op de komst van een pleegbroer of -zus? Is het moeilijk als een pleegkind weer vertrekt? Over deze en andere vragen laten de genterviewden hun licht schijnen. Zij vertellen over de leuke en lastige kanten van pleegzorg, de dilemma's, de teleurstellingen en de successen. Veel pleegouders
Zullen zich in de verhalen herkennen. Voor aspirant-pleegouders kan dit boek helpen bij de voorbereiding op het pleegouderschap. Direct betrokkenen, zoals familie en vrienden, krijgen meer inzicht in wat er allemaal komt kijken bij pleegzorg. Voor professionals en studenten is deze bundel een aanvulling op de vakliteratuur, doordat de praktijk hier vanuit het perspectief van pleegouders wordt belicht. Voor een breder publiek geven de portretten een inkijkje in het dagelijks leven van gewone en tegelijk bijzondere gezinnen. Neerslag van interviews met negentien pleegouders. Hun diverse achtergronden, motieven en ervaringen laten een kleurrijk, realistisch en eerlijk beeld zien van mensen die kinderen voor korte of langere tijd in hun eigen gezin opvangen en opvoeden. De lezer ervaart de dagelijkse praktijk in een pleeggezin. Deze kan bestaan uit vreugdevolle en ontroerende momenten, maar ook uit momenten van teleurstelling en frustraties. Zowel de zonnige als ook de minder zonnige kanten komen aan
Bod: hechtingsproblemen, oplopende emoties, ervaringen met pleegbroertjes en -zusjes, reacties van de omgeving en gevolgen van cultuurverschillen. Voor aanstaande pleegouders is dit boek over het pleegouderschap als goed toegankelijk verslag van een 'avontuurlijke reis met onbekende bestemming' een zeer zinvolle lectuur.
Keywords: Pleegzorg -- Nederland