Voorbij de kaders. - Van der Hilst, Alexandra, ....- (Hilversum : AB3 Management, Training en Projecten, 2010)
Het boek is geschreven als een uitnodiging om verschillen in kinderen en de manier waarop ze leren te (h)erkennen en verscheidenheid als bron van inspiratie te zien. In het boek worden inzichten uit wetenschap, kunst en onderwijs met elkaar verbonden. Het is een kleurrijk boek met talloze foto's en mindmaps met veel aandacht voor de natuur om ons heen. Het is zowel een studie- als werkboek met een apart activiteitenboek: een handvat voor degenen die meer beweging en diversiteit op school willen. Met als extra een cd-rom met prachtige foto's van de natuur, vrij van copyright. Rijk uitgegeven studieboek (inclusief activiteitenboek, cd-rom en in cassette) over het menselijke vermogen om te leren, talenten en kwaliteiten, het brein in actie en het op creatieve wijze ontwikkelingen van leerkracht en leervermogen. Centraal staat een aantal essentiële uitgangspunten uit de leer van de positieve psychologie, waarin wordt uitgegaan van de kracht van mensen (broaden-and-build-model: erkennen, inzetten, verbreden en uitbouwen van al de in mensen aanwezige krachtbronnen) ten dienste van leerprocessen met hart en ziel. De inhoud is actueel en verbindt tal van leerprincipes met elkaar. Er worden verbindingen gelegd met meervoudige intelligentie, kunstuitingen, spiritualiteit en natuurbeleving (natuurbeelden). Er is veel aandacht voor het inrichten en creëren van een krachtige leeromgeving voor kinderen en hun begeleiders. Het boek is mooi vormgegeven met tal van mind-maps, emotional-maps, foto's, tekeningen, uitspraken, woordvelden, schema's, werkbladen (oefenboek). De uitgave wordt een studieboek genoemd, maar kan gelezen worden als een verwondering en bewondering opwekkende avonturenroman over menselijk leren. De inhoud is meeslepend, praktisch, laat zien en inzien en biedt het beste van het beste op dit gebied. Voor ieder die met kinderen werkt.
2. Activiteiten voor in de klas
Keywords: Kunsteducatie -- Basisonderwijs; Vakoverschrijdende eindtermen