Theraplay : gehechtheid tussen ouders en kinderen verstevigen door spel. - Booth, Phyllis, ....-; Baeyens, Peter, ....-; Jernberg, Ann M., ....-; van Dijk, Cees, ....- (Amsterdam : Hogrefe, 2010)
THERAPLAY is een baanbrekende toepassing van de gehechtheidstheorie in de klinische praktijk. Het is een intensieve, kortdurende behandelmethode die interactief, fysiek, speels en leuk is. Theraplay laat ouders zien hoe zij spel kunnen gebruiken om beter met hun kinderen te communiceren. Hierdoor wordt de band tussen ouders en kind verstevigd en ontwikkelen kinderen vertrouwen en zelfvertrouwen. THERAPLAY is een zeer effectieve benadering die de afgelopen decennia in de VS is ontwikkeld. Een belangrijke reden voor het succes van de benadering schuilt in het feit dat de gezonde, op elkaar afgestemde interactie tussen ouders en kinderen als uitgangspunt wordt genomen. Bovendien worden de ouders actief bij de sessies betrokken. Op die manier wordt het contact tussen ouders en kind versterkt en leren kinderen hechte relaties aan te gaan. THERAPLAY is de Nederlandse vertaling van de derde editie van deze bestseller. In deze geheel herziene editie zet PHYLLIS BOOTH niet alleen de methode zeer
Inzichtelijk uiteen, zij integreert ook op voortreffelijke wijze het innovatieve werk van ANN JERNBERG met recente ontwikkelingen in gehechtheidsonderzoek en de effecten van stress en trauma op de ontwikkeling van kinderen. In een zeer heldere en overtuigende stijl en aan de hand van levendige voorbeelden laat Booth zien hoe deze creatieve en speelse behandeling zelfs de meest problematische kinderen en gezinnen kan helpen. Theraplay is niet alleen bruikbaar bij hechtingsproblemen, maar ook bij kinderen met ADHD en ODD. Theraplay is een kortdurende behandelmethode om via spellen gestructureerd de kwaliteit van het contact tussen kind en opvoeder te verbeteren. De methode bestaat sinds 1969, is wetenschappelijk getest en wordt in 29 landen toegepast. Over Theraplay is nu dit boek in het Nederlands verschenen. Het eeste deel is een overzicht van de methode en bespreekt onderzoeksresultaten. Het tweede deel is een praktijkgids met behandelstrategien. In kaders worden de praktijkvoorbeelden
En de uitgewerkte therapiegesprekken weergegeven. Het boek geeft duidelijke en gedetailleerde richtlijnen voor hen die kinderen behandelen met gehechtheid- en relatieproblemen. Een leerzame uitgave voor hen die directe hulp verlenen aan kinderen en gezinnen (onder anderen orthopedagogen, psychologen, pedagogen, therapeuten en werkers in de kinderopvang), maar ook voor ouders die als co-therapeuten worden ingezet.
Keywords: Gehechtheidsrelatie; Ouder-kindrelatie.; Speltherapie