Angst bij kinderen. - Boer, Frits, ....- (Houten : LannooCampus, 2011)
Bijna tien procent van alle kinderen en jongeren kampt met een vorm van overmatige angst. Angst bij kinderen is een nuttig verdedigingsmechanisme. Bij sommige kinderen neemt de angst echter zodanig de overhand dat het hun ontwikkeling belemmert. Dit boek gaat over de aanpak van overmatige angst bij kinderen. Het beschrijft waar de angst vandaan komt en geeft praktische tips voor de aanpak. Gebaseerd op de meest recente inzichten is dit een onmisbaar boek voor ouders, leerkrachten en hulpverleners die te maken hebben met angstige kinderen. Dit boek geeft hulpverleners, leerkrachten en geïnteresseerde ouders inzicht in alles wat met angst bij kinderen te maken heeft. Bijna tien procent van alle kinderen en jongeren kampt met een vorm van overmatige angst. Angst iseen nuttig verdedigingsmechanisme tegen gevaar, maar bij deze kinderen neemt de angst zodanig de overhand dat het hen in hun ontwikkeling belemmert. Angst bij kinderen vertelt hoe angst ontstaat en geeft een duidelijke beschrijving van de verschillende angstproblemen, zoals scheidingsangst, faalangst, sociale angst, fobieën, piekeren, paniekaanvallen en angst als onderdeel van andere stoornissen zoals ADHD en autisme. Daarna wordt besproken wat deze problemen betekenen voor het kind of de jongere zelf, en voor zijn ouders en leerkrachten. Vervolgens wordt aandacht besteed aan de aanpak van overmatige angst en welke behandelingen er mogelijk zijn ook wordt duidelijk gemaakt wat niet helpt.
Keywords: Kinderangsten; Kinderpsychologie