Psychologisch onderzoek bij kinderen. - Bierlaagh, Rian, ....-; Ruiters, Frank, ....- (Houten : LannooCampus, 2012)
Een handzaam naslagwerk voor iedereen die psychologisch onderzoek bij kinderen wil begrijpen. In dit boek worden ouders, leerkrachten en hulpverleners in heldere taal geinformeerd over psychologisch onderzoek bij kinderen tot 18 jaar. Wanneer wordt welk onderzoek ingezet? Welke uitslagen zijn er te verwachten? Hoe kunnen de resulaten geinterpreteerd worden? In dit boek wordt de lezer duidelijk gemaakt wat de uitslag van een psychologisch onderzoek nu werkelijk over een kind zegt. In dit vierde boek uit de reeks 'Kinderpsychologie in praktijk' verduidelijken twee psychologen op een wetenschappelijk correcte manier wat een psychologisch onderzoek inhoudt. Ze onderscheiden een vijftal types: het psychologisch, intelligentie-, neuropsychologisch, persoonlijkheids- en didactisch onderzoek. In drie grote delen komen onder andere de voorbereiding op een onderzoek aan bod, de verschillende soorten intelligentietests en welke vaardigheden men onderzoekt. In een vierde deel bespreken de auteurs hoe na de onderzoeken en tests de advisering tot stand komt: hoe en aan wie de uitslag meegedeeld wordt, wat er op een adviesgesprek wordt besproken en hoe je kunt anticiperen op het verslag. Dit deeltje is clichématig en biedt weinig nieuwigheden. Voor wie meer wil weten, hebben de auteurs een lijst van interessante boeken en websites voorzien. Het boek besluit met een beknopte literatuurlijst. Een handig en verhelderend boek voor ouders, leerkrachten, hulpverleners en geïnteresseerden met kinderen/jongeren van ca. 3 tot 18 jaar.
Keywords: Kinderen -- Psychodiagnostiek