Slaapproblemen bij kinderen. - Boer, Frits, ....- (Houten : LannooCampus, 2011)
Slaapproblemen bij kinderen zijn goed te verhelpen - zonder medicijnen. Dit boek geeft hulpverleners, leerkrachten en genteresseerde ouders inzicht in alles wat met slaapproblemen bij kinderen te maken heeft. Slaapproblemen bij kinderen komen vaak voor, tot wel 50% van de kinderen en jongeren heeft hier last van. Dit bezorgt niet alleen de kinderen zelf, maar ook hun ouders veel last. Slaapproblemen bij kinderen begint met een heldere beschrijving van normale slaap in de loop van de jeugd en de verschillende soorten slaapproblemen die kunnen ontstaan. Daarna wordt besproken wat deze problemen betekenen voor het kind of de jongere zelf, en voor zijn ouders en leerkrachten. Vervolgens wordt aandacht besteed aan de aanpak van slaapproblemen en welke behandelingen mogelijk zijn ook wordt duidelijk gemaakt wat niet helpt en wat de beperkingen zijn van de beschikbare behandelingen. Het boek is gebaseerd op de recentste wetenschappelijke kennis van slaap en slaapproblemen. Naast een duidelijke
Beschrijving van de kenmerken en oorzaken is er vooral veel aandacht voor de manieren waarop slaapproblemen kunnen worden aangepakt en welke behandelingen er mogelijk zijn. Hierbij wordt ook duidelijk gemaakt wat niet helpt en wat de beperkingen zijn van een bepaalde aanpak. Dankzij de heldere uitleg is dit boek ook zeer toegankelijk voor leerkrachten en genteresseerde ouders. Voor wie nog meer wil weten, biedt Slaapproblemen bij kinderen verdiepende literatuur, relevante adressen en websites. Dit tweede deel uit de reeks 'Kinderpsychologie in de praktijk' tracht pedagogische medewerkers, leerkrachten en ouders een instrument aan te bieden om kinderen en jongeren met slaapproblemen te helpen. Na een theoretische uiteenzetting over wat slaap is volgt een deel over het effect en de gevolgen van slaapproblemen bij kinderen en hun omgeving. Dan komen we bij de aanpak van slaapproblemen: slaaphygine, basisprincipes, voorlichting en registratie, bed ritueel, voeding en consequent zijn kunnen
Allemaal bijdragen tot een goede oplossing en worden dus uitgebreid besproken. Soms volstaat dit niet en zijn geneesmiddelen of psychologische oplossingen nodig. Leertheorie en gedragstherapie als uitdoving, planmatig wekken, gebruik van boetes, zelfkalmeringstechnieken, desensitisering etc. worden helder en duidelijk toegelicht. Een interessant boek dat de lezer op een toegankelijke en correcte manier informeert.
Keywords: Slaapproblemen -- Kinderen