Ik voel dus ik ben : hoe gevoel en lichaam ons bewustzijn vormen. - Damasio, Antonio R., 1944-; Mulder, Arjen, 1955-; Post, Maaike, 1973- (Amsterdam : Wereldbibliotheek, 2009)
In dit ambitieuze en vlot leesbare boek schetst Antonio R. Damasio zijn briljante en toetsbare hypothesen over de mechanismen van het menselijk bewustzijn en benadrukt hij het grote belang van natuurlijke selectie en evolutie voor zijn theorie van de geest. Neuropsychologische experimenten en klinische ervaringen met patiënten komen hierbij ruimschoots aan bod: ze verduidelijken de manier waarop ons brein functioneert en leiden de lezer naar het inzicht dat bewustzijn en emotie op dezelfde biologische basis steunen. Damasio's verrassende combinatie van poëtische intuïtie en wetenschappelijk hersenonderzoek dient een gedurfde doelstelling: het ophelderen van de geest, die niet alleen op mysterieuze wijze neutrale patronen in mentale beelden omzet, maar die ons ook het unieke gevoel geeft een zelf te zijn dat zoekt naar de betekenis van de wereld en het leven. In dit boek behandelt Antonio R. Damasio zijn hypothese dat het menselijk bewustzijn en diens emotie op dezelfde biologische basis steunen. Hij wil de geest ophelderen, omdat die niet alleen neurale patronen omzet in mentale beelden, maar ook ons het unieke gevoel geeft een 'zelf' te zijn dat zoekt naar de betekenis van de wereld en het leven. Het boek is in vier delen opgedeeld. Na een inleiding volgt een deel over voelen en weten. Daarna een uiteenzetting van de biologische benadering van het weten en tot slot de verplichte kennis. Een behoorlijk wetenschappelijk en filosofisch beschreven boek, dat wel verhelderend kan zijn voor mensen die in studie of werk bezig zijn met emotie en gevoel, maar ook het visualiseren van gevoel en bewustworden ervan.
Keywords: Bewustzijn; Emoties