Bonusgroepsverzekeringen voor werknemers. - Van Eesbeeck, Paul, ....-; Vereycken, Luc, ....- (Mechelen : Kluwer, 2010)
Bonuspensioenplannen spreken een steeds ruimer publiek aan. Tien à vijftien jaar geleden kwamen ze alleen in kader- en directiekringen voor. Mettertijd hebben ze stilaan ook ingang gevonden bij bedienden en zelfs arbeiders. Dit komt ongetwijfeld doordat bonussen die in de directe loonsfeer worden uitgekeerd bovenop het vaste basisloon komen, waardoor ze zwaar fiscaal worden afgeroomd. Het spanningsveld tussen de brutoloonkost voor de werkgever en het nettoloon voor de werknemer overstijgt soms 70%! Geen wonder dus dat men op zoek gaat naar alternatieven om dat fiscale lek te dichten. Mits enkele evenwichtsoefeningen en compromissen kunnen bonuspensioenplannen vaak dat alternatief bieden. Vergeten we ook niet dat de opbouw van een stevig aanvullend pensioen ook meer en meer als noodzaak eerder dan als luxe ervaren wordt. Meer bepaald in het licht van het vrij karige wettelijk pensioen, de grote verwachtingen van gepensioneerden en de steeds toenemende levensverwachting. Ook dit groeiende besef verklaart de opkomst en ontwikkeling van aanvullende pensioenplannen in het algemeen en bonuspensioenplannen in het bijzonder. Hoe u een en ander concreet moet organiseren, leest u uitgebreid in dit cahier.
Keywords: Aanvullende pensioenen; Groepsverzekeringen