Ik reken weer mee! : rekenproblemen remediëren : een hulpprogramma voor rekenzwakke leerlingen. (Sint-Niklaas : Abimo, 2011)
Van screenen, signaleren, analyseren, diagnosticeren, handelingsplan, leerhulp naar leersucces 'Ik reken weer mee!' bevat per concentrisch opgebouwd deel een handleiding, een kopieermap en een parallelle correctiesleutel. In deel 1 (getallen tot 10) komen 6 basisrekenvaardigheden aan bod: tellen (met de telrij), koppelen, vergelijken/ordenen, splitsen van hoeveelheden, getalbeelden en getallen, bewerkingen (optellen en aftrekken) en rekenstrategieën (eigenschappen van en relaties tussen bewerkingen, zoals de commutatieve eigenschap en de omgekeerde bewerking). In deel 2 (getallen tot 20) wordt het tientallig positiestelsel (T, E) opgebouwd, de getallenlijn uitgebreid en de standaardprocedure optellen en aftrekken met overbrugging geautomatiseerd. In elke rekenvaardigheid komt een vast patroon naar voren: in een notendop, algemene informatie met aandachtspunten, diagnosebladen en evaluatie, leerhulp (handelingsbladen met bijhorend didactisch materiaal, werkbladen, flexibel te gebruiken extra blanco werkbladen, verlengde leerhulp), toetsing (testbladen met evaluatie). In deel 3 komen de getallen tot 100 aan bod, met de volgende zeven basisrekenvaardigheden: getalbeelden en positietabel, getallen vergelijken, ordenen en aanduiden, optellen en aftrekken met en zonder overbrugging, vermenigvuldigen en delen. In elke map komt een vast patroon naar voren: in een notendop, algemene informatie met aandachtspunten, diagnosebladen en evaluatie, leerhulp (handelingsbladen met bijhorend didactisch materiaal, werkbladen, flexibel te gebruiken extra blanco werkbladen, verlengde leerhulp), toetsing (testbladen met evaluatie). 'In reken weer mee!' rekent en telt elke leerling met rekenproblemen letterlijk en figuurlijk weer mee, leidt leereffect naar rekenplezier en verdere rekenmotivatie.
Losbladig
Doelgroep: 1e leerjaar (delen 1 en 2) en 2de leerjaar (deel 3).
Keywords: Rekenstoornissen -- Basisonderwijs; Wiskunde -- Basisonderwijs