Te gek : over de onrust in ons hoofd : gesprekken over burn-out, depressie, schizofrenie, ADHD, trauma's, rouwen... - Ruyts, Annick, ....- (Leuven : Van Halewyck, 2011)
We slikken met zijn allen massaal antidepressiva en ons zelfmoordcijfer is schrikwekkend hoog. Iedereen kent wel iemand die in behandeling is bij een psycholoog of een psychiater. Verhalen over eetstoornissen en depressies zijn geen uitzondering meer. Psychische aandoeningen worden verklaard aan de hand van een 'foutje in onze hersenen' of een 'tekort of teveel van een bepaald stofje'. Mensen grijpen steeds sneller naar een pilletje, terwijl er kwistig in het rond wordt gestrooid met labels: ASS, ADD, ADHD, OCS, BPD. Wat is er aan de hand? Ligt dit aan de maatschappij waarin wij leven? Hebben we vandaag te kampen met nieuwe problemen op het vlak van geestelijke gezondheid in vergelijking met pakweg 25 jaar geleden? In Te Gek gaat Annick Ruyts op zoek naar antwoorden op deze vragen. Ze reist doorheen ons hoofd en onze manier van kijken en leven. Ze gaat langs bij psychiaters en psychologen die de vinger aan de pols houden van ons geestelijke welzijn. Ze vertelt over haar ontmoetingen met
Mensen die ooit in hun leven de diagnose kregen van burn-out, borderline, gameverslaving, autisme, ADHD en schizofrenie, met kinderen uit vechtscheidingen en genterneerden. Kortom, een ongelooflijk boeiende reis doorheen het hedendaagse psychische landschap. Na een korte inleiding, waarin journaliste en auteur Annick Ruyts een korte, maar duidelijke schets geeft van de geschiedenis van de psychiatrie, bespreekt ze in Te gek op een originele wijze een heel gamma van bestaande psychische stoornissen en aandoeningen. Ze doet dit onder de vorm van een soort reportage waarbij ze een vast stramien volgt. Eerst laat ze een expert (psycholoog of psychiater) aan het woord die de bewuste aandoening kadert en er een kritische bespreking over geeft. Alle experten zijn personen die hun sporen meer dan verdiend hebben in de bewuste materie. Dit is een stevige meerwaarde voor het boek. Vervolgens spreekt de auteur met een persoon die aan de aandoening lijdt of geleden heeft. De gesprekken zijn zeer openhartig
En naturel en ze zijn zeer minutieus neergeschreven. Hier komen de journalistieke kwaliteiten van de auteur sterk aan bod. Ze benadert de personen steeds op een zeer respectvolle wijze. De aandoeningen die aan bod komen zijn onder meer borderline, ADHD, autisme, drugs, depressie en schizofrenie. Verder bespreekt Ruyts op een zeer kritische manier een aantal algemene onderwerpen zoals 'kinderen met labels', 'de nadelen van de labelcultuur', rouwen, het belang van een veilig nest, de gevolgen voor de kinderen bij echtscheiding - Uitspraken zoals 'het toekennen van labels heeft meer nadelige effecten dan voordelen' (blz. 70) en 'we lopen in ons zorgonderwijs het risico om te overdiagnosticeren' zijn gevaarlijk omdat ze in het boek maar deels worden beargumenteerd. Over het toedienen van medicatie bij bepaalde aandoeningen zoals ADHD komen in het boek experts aan het woord die zeer genuanceerde antwoorden geven. Vaak volgen er ook een aantal waarschuwingen. De auteur is erin geslaagd om op een vlot leesbare
Wijze een fel besproken materie op een eenvoudige maar toch erg kritische wijze te brengen. Zelfs de lezer die weinig kennis heeft van bepaalde aandoeningen of thematieken zal zich snel een genuanceerd en kritisch beeld kunnen vormen over de materie. Moeilijke begrippen worden vermeden of op eenvoudige manier uitgelegd. Dit boek is bedoeld voor de lezer die op korte tijd op de hoogte wil zijn van de huidige wetenschappelijke inzichten over bepaalde psychische aandoeningen.
Keywords: Psychische stoornissen; Te gek (televisieprogramma).