De 10 basiscompetenties van de leraar : het beroepsprofiel van de leraar kleuter- lager en secundair onderwijs. - Focke, Sybille, ....- (Mechelen : Plantyn, 2011)
Welke leidraad gebruik je bij een functioneringsgesprek? Hoe weet je als leerkracht of je goed bezig bent en aan welke competenties je nog moet werken? Een boek... > voor directies: om te gebruiken bij sollicitatiegesprekken, functioneringsgesprekken, beoordelingen van eigen personeel en leraren in opleiding; > voor leerkrachten: om eigen competenties te toetsen, om correcte zelfevaluaties te maken en functioneringsgesprekken voor te bereiden. In 2008 publiceerde de Vlaamse regering een vernieuwde versie van de decretale competenties voor de leraren. Al deze gevraagde competenties en deelcompetenties zijn in dit boek uitgeschreven in praktijkgerichte gedragsindicatoren. Competenties zijn leerbaar en steeds in ontwikkeling. Daarom zijn ze uitgeschreven in vier niveaus: > Niveau 1 (--) : Je beheerst de competentie niet. Je doet geen inspanningen om dit goed te doen. > Niveau 2 ( - ) : Je beheerst de competentie niet volledig. Je doet inspanningen om dit goed te doen, maar je bereikt niet het verwachte niveau. > Niveau 3 ( + ) : Je beheerst de competentie goed, verder verfijnen en verdiepen kan nog. > Niveau 4 ( + + ): Je beheerst de competentie volledig. Deze competentie is een kwaliteit van jou! Voor wie is dit boek geschikt? > De studenten in opleiding om zichzelf te evalueren, de portfolio aan te vullen en om zich voor te bereiden op een assessment of op een sollicitatiegesprek. > De leraren kleuter-, basis- en secundair onderwijs om eigen competenties te toetsen en om correcte zelfevaluaties te maken. > De directies van de kleuter-, basis- en secundaire scholen om te gebruiken bij sollicitatiegesprekken, functioneringsgesprekken, beoordelingen van eigen personeel en leraren in opleiding. > De assessoren voor het afnemen van een assessment (criteriumgericht interview) bij de EVC procedures in de lerareniopleiding
Keywords: Leraren