Stomme sommen : mijn boek over dyscalculie. - Saez Scheihing, Raúl, ....-; Smulders, Ellie, ....- (Amsterdam : Niño, 2011)
De twaalfjarige Ral heeft discalculatie. Hij vertelt over het onderzoek, het stellen van de diagnose en hoe hij omgaat met zijn handicap. Zijn moeder, GZ-psycholoog, geeft achtergrondinformatie. Ook komen zijn leerkracht, klasgenootjes en zusje Eline aan het woord. Dyscalculie? Wat is dat nou weer? Van dyslexie hebben de meeste mensen wel gehoord, maar dyscalculie is veel minder bekend. Wat is dyscalculie precies? Hoe kom je erachter of je dat hebt? Wat kun je doen als je denkt dat je dyscalculie hebt? Hoe wordt het onderzocht? Wat kan je er aan doen? In dit boek beschrijven Ral van twaalf en zijn moeder alles wat ze te weten zijn gekomen nadat Ral de diagnose dyscalculie kreeg. Ral beschrijft welke problemen hij heeft, hoe het onderzoek in zijn werk ging en hoe hij met zijn rekenstoornis omgaat. Zijn moeder is werkzaam als Gz-psycholoog en geeft achtergrondinformatie bij het verhaal van Ral. Ook komen zijn leerkracht, klasgenootjes en zusje Eline aan het woord.
Elk vertelt zijn verhaal vanuit zijn eigen standpunt. In zijn zoektocht naar informatie over dyscalculie ontdekte Ral dat er weinig toegankelijke informatie over het onderwerp is voor kinderen vanaf een jaar of negen. Daarom besloot hij het zelf te gaan schrijven. Resultaat is een gemakkelijk leesbaar, begrijpelijk boek, in de eerste plaats bedoeld voor kinderen. Maar ook ouders en leerkrachten vinden er veel informatieve achtergrondinformatie, nuttige tips en handige uitgewerkte ideen voor iedereen die te maken krijgt met dyscalculie. "Stomme sommen" maakt maar weer eens duidelijk dat dyscalculie geen hype is. Je zult maar dyscalculie hebben.... Ral en de andere kinderen die aan het woord komen laten zien welke gevolgen de stoornis heeft zowel op school als thuis. Dit boekje is voor kinderen met dyscalculie een bron van (h)erkenning en voor ouders en leerkrachten alleszins informatief." - Professor dr. Hans van Luit, hoogleraar diagnostiek en behandeling van kinderen met dyscalculie.
Bijna vierkante uitgave over het leren omgaan met en het leren hanteren van dyscalculie. Het verhaal is persoonlijk omdat Ral heel feitelijk en heel gedetailleerd vertelt over zijn schoolloopbaan en over de problemen die hij hierin op rekengebied tegenkomt. In het ene hoofdstuk is de 12-jarige Ral aan het woord (waarbij het niet alleen over rekenen gaat) en in het andere hoofdstuk reflecteert zijn moeder hierop. In elk hoofdstuk wordt een actieve verbinding gelegd met de lezers: zij worden uitgenodigd om te reflecteren, mee te denken, en om in tekstwolkjes eigen ervaringen, gedachten en inzichten te noteren. In die zin kan er gesproken worden over een informatief werkboek, met veel praktische gebruikskwaliteiten. De informatie is nergens cht specialistisch. In begrijpelijke taal wordt uitgelegd wat een kind met dyscalculie op leergebied meemaakt en waar het in de lespraktijk mee te maken krijgt, kan krijgen, zou moeten krijgen. Er is aandacht voor de rol van het kind zelf, van de leerkracht en van de ouders. Er is oog voor nauwkeurige diagnose. Naast leer- en rekentips wordt er ingegaan op faalangst.
Leeftijd: 9-12 jaar.
Keywords: Dyscalculie