Julia heeft twee huizen : verhalen voor kinderen van gescheiden ouders. - Wisse Smit, Nicoline, ....- (Amsterdam : Niño, 2008)
Julia woont in twee huizen: ze heeft een huis met papa en een met mama. Soms is dat jammer en soms juist leuk. De zes verhalen over Julia gaan over allerlei gebeurtenissen rondom een scheiding. Over scheiden in het algemeen, het gevoel van kinderen van gescheiden ouders dat ze of de ene of de andere ouder verdriet doen, een verhuizing van een van de ouders, een nieuwe partner en gezinsuitbreiding. De verhalen zijn geschikt om voor te lezen aan kinderen vanaf zes jaar, en bieden een handvat om de verschillende situaties en gevoelens te kunnen bespreken. Het belangrijkste uitgangspunt van Julia heeft twee huizen is dat kinderen vertrouwen en zekerheid nodig hebben. Het vertrouwen dat papa en mama er, ondanks hun scheiding, nog steeds allebei voor het kind zijn. De zekerheid dat het kind geen schuld heeft aan de scheiding en, ondanks de veranderde situatie, gelukkig mag en kan opgroeien. Dit boek wil echtscheiding en de gevoelens die dat voor de kinderen meebrengt bespreekbaar maken aan de
Hand van verhalen. Daarnaast proberen de verhalen kinderen het vertrouwen en de zekerheid te geven die ze tijdens en na de echtscheiding nodig hebben. Het is niet de bedoeling dat kinderen het boekje, zonder begeleiding zouden lezen. De zinvolste manier van omgaan met dit boekje is dat ouder en kind samen n met oog voor de persoonlijke situatie die verhalen uitkiezen die aan de orde zijn en die mogelijk een aanzet tot praten vormen. Het boek start met een algemeen verhaal over Julia, die twee huizen heeft, bij haar moeder woont en haar vader regelmatig ziet. Het tweede verhaal probeert duidelijk te maken dat je als kind best nog gelukkig mag zijn en dat je daarmee je ouders geen verdriet doet. Het derde verhaal bespreekt de gevoelens die kunnen ontstaan als een van beide ouders op een plaats gaat wonen waar het kind niemand kent. Het opnieuw verliefd worden van een van de ouders en het krijgen van een halfbroertje of -zusje komen in verhalen vier en vijf aan bod. Het laatste verhaal is
Een soort samenvattend verhaal, waarin Julia zegt dat ze niet boos meer is dat haar ouders gescheiden zijn, maar dat het haar dat soms nog wel verdriet doet. De verhalen zijn verteld in korte zinnen en hanteren een eenvoudige taal die aangepast is aan de doelgroep, maar de verhalen zelf zijn wel tamelijk lang. Het boek start met een voorwoord waarin de bedoeling van het boek wordt uiteengezet. Daarna volgt een toelichting waarin per verhaal wordt aangegeven wat het thema is. Achteraan is er nog een literatuurlijstje en enkele URL-adressen rond het thema echtscheiding. De ouders van de 6-jarige Julia zijn gescheiden. In dit boek wordt in zes voorleesverhalen uiteengezet wat dit voor haar betekent en hoe zij zich er bij voelt. Ze heeft twee huizen, vindt het moeilijk om soms te kiezen omdat ze de andere ouder geen verdriet wil doen, krijgt te maken met de vriendin van papa en een halfbroertje. De verhalen, die gemiddeld vier bladzijden beslaan, zijn gellustreerd met wellicht met de computer
Vervaardigde tekeningen van met name kleine figuren in felle kleuren, die veelal de emoties in het verhaal verbeelden. Door de opzet van de verhalen en de directe vragen aan de lezer bieden ze veel handvatten om een gesprek met het kind te starten. De gescheiden ouders gaan erg goed met elkaar om en zijn los van elkaar. Zo gunnen ze elkaar een nieuwe relatie en vieren ze gezamenlijk de verjaardag van Julia. De situatie is erg rooskleurig en zal voor veel kinderen en ouders anders zijn. Voor ouders die dit boek met hun kind gaan lezen, kan het dan ook confronterend zijn. Met een instructie voor de voorlezer waarin elk hoofdstuk belicht wordt. Geschikt als handvat om verschillende situaties en gevoelens ter sprake te brengen met kinderen vanaf ca. 6 jaar.
Leeftijd: 6+
Keywords: Kinderen en echtscheiding