Moeilijke onderwerpen begrijpelijk formuleren. - Mooij, Gabor, ....- (Alphen aan den Rijn : Kluwer, 2012)
Complexe informatie, ingewikkeld en moeilijk taalgebruik - het is vaak een heel geworstel als u dergelijke teksten moet gebruiken voor een eigen tekst of voor een toelichting aan klanten of collega's. Moeilijke onderwerpen begrijpelijk formuleren maakt het voor u gemakkelijker om ingewikkelde onderwerpen te begrijpen en uit te leggen. Het gaat in op verschillende leestechnieken om snel de rode draad helder te krijgen en de informatie te onthouden en begrijpen. Op hoe u teksten op een begrijpelijke manier kunt herschrijven en samenvatten. En hoe u moeilijke zaken mondeling of via de e-mail duidelijk toelicht. Dit boek bestaat uit vijf hoofdstukken over heel verschillende vaardigheden: lezen, begrijpen, herschrijven, samenvatten en toelichten. Het eerste gaat in op structuur, leestechnieken zoals snellezen en onthouden. Het tweede op begrip door de opbouw van een tekst te doorgronden. Het derde gaat over herschrijven, met algemene adviezen voor tekstschrijven, goede zinsbouw, structuur en toegankelijkheid. Het vierde gaat in op samenvatten en het vijfde op toelichten, mondeling of schriftelijk. Voor mondeling toelichten wordt ook nog het maken en houden van een presentatie met en zonder powerpointpresentatie uitgelegd. Een leuk boekje waarin echter wel veel onderwerpen worden aangestipt.
Keywords: Lezen; Nederlands -- Taalgebruik; Schrijven; Spreekkunst