Het geheim van IJsje. - Van Genechten, Guido, 1957- (Wommelgem : Van In, 2011)
Het verhaal van ijsbeertje IJsje (niet dé Kleine IJsbeer) heeft een hoog 'Kleine Beer' of 'Hazeltje' (Raad eens hoeveel ik van je hou)- gehalte, maar het is toch ook wel bijzonder. IJsje en mama houden heel veel van elkaar, ze zijn bijna altijd samen. Bijna, want IJsje werkt aan een geheim waar mama niets over mag weten, en hij moet steeds weer uitvluchten (bv. een plasje doen, van het heuveltje gerold) bedenken om te kunnen voortwerken. En dan is het grote moment daar: IJsje onthult vol trots zijn geheim: hij heeft sneeuwpoppen van zichzelf en mama gemaakt. Die poppen zijn heel treffend getekend: ze zijn kinderlijk en wat ruw, maar onmiskenbaar gelijkend. En bij het licht van de maan en de glinsterende sterren genieten de twee heel liefdevol van IJsjes geheim. In de prenten zit weinig evolutie: mama, op de eerste prenten aan het vissen, en IJsje zijn witte ijsberen op een witte sneeuwachtergrond. Het lijkt allemaal heel erg op de prenten uit de boeken van Hans de Beer, al slaan die doorgaans pas bij de iets oudere kleuters aan. Enkel de achtergrond verandert van helblauw naar paars -- van dag naar avond. Opvallend detail en wellicht een stevig verkoopsargument is de vacht van het kleine ijsbeertje, die op de kaft en op alle prenten fluwelig zacht is. IJsje is heel herkenbaar als kleintje dat met zijn eigen mogelijkheden en creativiteit zijn mama probeert te verrassen. Een schattig boek en in al zijn eenvoud heel toegankelijk voor zeer jonge kinderen. Vervolg op de bestseller Omdat ik zoveel van je hou, het eerste verhaal over IJsje.IJsbeer IJsje en mama houden heel veel van elkaar. Ze zijn altijd samen. Of bijna altijd. Want sinds kort heeft IJsje een geheim, een geheim van hem alleen. Dat is leuk en ook spannend. Maar op een dag kan hij er niet langer over zwijgen. Hij moet het aan mama vertellen. Wat zou het geheim van IJsje zijn?
Leeftijd: 3+
Keywords: Geheimen; Familie