Dotties eieren. - Sykes, Julie, ....-; Chapman, Jane, 1970- (Wommelgem : Van In, 2011)
Prentenboek over de onervaren kip Dottie die erg trots is op haar eerste legsel. Als ze echter de andere dieren erover wil vertellen, blijken deze maar weinig belangstelling te tonen o.a. doordat ze het te druk hebben met hun zeer benijdenswaardige kroost. Dotties oorspronkelijke blijdschap verdwijnt als sneeuw voor de zon. Wanhopig wordt ze als de eieren onder haar breken nadat ze er een poosje op heeft gezeten. Verbaasd maar reuzeblij is ze met de vele kuikens die haar plotseling omringen. Ze heeft nu ieders bewondering. Tekst en illustraties sluiten goed op elkaar aan. De eenvoudige, kleurrijke afbeeldingen zijn goed herkenbaar ondanks het feit dat de dieren niet overal volledig zijn afgebeeld. Het gebruikte (kikvors)perspectief verhoogt de betrokkenheid. De dieren hebben het vermogen om te praten en te denken. Het taalgebruik is direct en gemoedelijk. Gedachten en gevoelens van Dottie worden verwoord, waardoor identificatie mogelijk is. De tekstblokken bestaan uit kortere zinnen. Er is gebruik gemaakt van hoofdletters en leestekens. Het geheel laat zich gemakkelijk voorlezen aan kinderen van ca. 4 jaar.Dottie de kip is blij en trots. Voor de eerste keer heeft ze een nest eieren gelegd. Wat zijn ze mooi! Ze vindt dat iedereen ze moet zien. Waar Eend leert net haar kleintjes zwemmen, en Varken is met haar biggetjes aan het spelen. Al die jonkies zijn zo leuk...Dottie is eigenlijk niet meer zo blij met haar eieren. Maar er wacht haar een grote verrassing.
Leeftijd: 3+
Keywords: Dieren; Eieren; Kippen; Boerderijen