Benjamin. - Nijssen, Elfi, ....-; Van Lindenhuizen, Eline, ....- (Hasselt : Clavis, 2009)
Kleuter Robin heeft een babybroertje gekregen, Benjamin, en fantaseert wat ze later samen kunnen spelen. Maar dan wordt Benjamin ongeneeslijk ziek en sterft. Mama is verdrietig, papa knorrig, allemaal missen ze Benjamin. Bij opa, oma en zijn lievelingstante vindt Robin geborgenheid en afleiding. Samen met zijn juf maakt Robin een mooie tekening met zijn wensen erop geschreven, zoals papa en mama die weer gelukkig zijn, die ze omhoog sturen met een ballon. Want volgens mama is Benjamin bij de sterren en de maan. Na een tijd is Robins wens uitgekomen, want papa en mama zijn weer blij: er is een nieuw babyzusje geboren. Prentenboek met grote, fleurige, met waterverf ingekleurde potloodtekeningen. De parallel lopende tekst in korte zinnen is goed leesbaar in de paginavullende illustraties geplaatst en biedt goed ondersteuning. Bijzonder geslaagde, serene uitwerking van een complexe, ingrijpende gebeurtenis in een (jong) gezin. Liefdevol wordt ruimte geboden aan zowel verlies en rouwverwerking als aan blijdschap om de nieuwe geboorte, waarbij het overleden kindje nooit vergeten wordt. Indien thematiek zich aandient, voor zowel gezinnen als kleutergroepen. Vanaf ca. 4 jaar. Over dezelfde thematiek verschenen onlangs 'Bedje in de Wolken' en 'Mijn zusje is een sterretje'.Robin is dolgelukkig met zijn broertje. Hij weet al wat ze later allemaal kunnen doen samen. Maar dan blijkt dat Benjamin erg ziek is en dat niemand hem kan genezen. Benjamin sterft en laat een gebroken gezin achter. De ouders van Robin zijn ontroostbaar. Gelukkig heeft Robin een lieve oma en opa, een toffe tante en een attente juf, die hem opvangen en hem helpen het verdriet te verwerken. En dan gebeurt er een wonder!
Leeftijd: 3+
Keywords: Broers; Dood; Geboorte; Rouwproces