Mindfulness voor jongeren : oefeningen. - Dewulf, David, ....- (Tielt : Lannoo, 2012)
De auteur, een arts en autoriteit op het vlak van mindfulness, beschrijft in dit boek hoe jongeren kunnen leren omgaan met stressvolle situaties. Op die manier kunnen ze situaties in een breder perspectief plaatsen, om zo een genuanceerder oordeel te vellen over hun eigen perceptie van de werkelijkheid. Bij dit boek zitten twee cd's met oefeningen. Door deze oefeningen regelmatig toe te passen, wordt het mediteren gemakkelijker en zou men vlotter zijn innerlijke rust moeten kunnen vinden. Dit boek biedt jongeren een achtstappenplan naar mindfulness. Het is een relatief dun boekje met telkens korte tekstjes, wat de vlotte leesbaarheid bevordert bij jong en oud. Wetenschappelijke informatie vinden we er echter niet in terug. Wie verder wil lezen, kan de vermelde websites raadplegen. De lay-out is erg sober, het formaat van het boek handzaam. Dat een substantieel deel van het boekje gewijd is aan informatie over de auteur is storend, maar de oefeningen zijn bruikbaar. Hardcover op vierkant formaat. Met schreefloze letter en figuren. Vanaf ca. 15 t/m 18 jaar.Mindfulness is de laatste jaren uitgegroeid tot een van de belangrijkste methodes om stress aan te pakken. Deze wetenschappelijk onderbouwde meditatie- en aandachtstechniek kan ook voor jongeren en studenten een wereld van verschil betekenen. Regelmatig oefenen zorgt ervoor dat ze positiever zijn, minder faalangst hebben, minder piekeren en met meer zelfvertrouwen in het leven staan. Speciaal voor hen stelde David Dewulf een mindfulnesstraining samen met veel herkenbare problemen en concreet toepasbare tips. Hoe ga je bijvoorbeeld om met examenstress, een vriendje dat het uitmaakt of een conflict met een leerkracht of ouder? Op de bijbehorende cd's staan meditatieoefeningen waarmee jongeren onmiddellijk aan de slag kunnen.
Keywords: Meditatie -- Jeugd; Mindfulness -- Jeugd