Beer op de weg. - Meijerink-Jacobs, Chantal, ....-; Rood, Verna, ....- ([Huizen] : Pica, 2011)
Mooi uitgegeven boek over een beer die allerlei gevaren ziet in de wereld om zich heen. Hij heeft het idee dat hij steeds oplettend moet zijn. Zo zit hij hele dagen midden op de weg, turend naar de horizon, te wachten tot er iets of iemand komt. Gelukkig zijn er aardige dieren om hem heen en met name het vuurvliegje is zo attent om hem met haar vriendjes bij te lichten, maar ook om zijn 'taak' tijdelijk over te nemen en beer bewust te maken van zijn uitzichtloze situatie: 'Jij bent bang voor wat er komen gaat!'. De dieren verzinnen een plannetje waardoor beer voorzichtig weer stapjes in zijn omgeving zet. Het verhaal wordt verteld door warmkleurige, vaak paginagrote prenten, die de begrijpelijke, inlevende tekst aanvullen. Wel doen ze soms wat onevenwichtig aan. Het verhaal kan prima ingezet worden bij hulp aan kinderen met angst, onzekerheid of weinig zelfvertrouwen. In de inleiding wordt een eenvoudige fenomenologie van de angst gegeven, met handreikingen voor ouders, leerkrachten en speltherapeuten. Auteur en illustratrice zijn kinder- en jeugdtherapeute en creatief coach. Bruikbare stevig vormgegeven uitgave, die ook als zelfstandige vertelling heel goed op eigen benen kan staan. Met gratis lesideeën via www.uitgeverijpica.nl. Onder begeleiding vanaf ca. 6 jaar.Op een dag vertrekt beer naar de rand van het bos en gaat op de weg zitten, bang voor wat komen gaat. Voor de andere dieren, die een beetje bezorgd om hem zijn, is het een raadsel wat hij daar precies doet. Zelf weet hij het ook niet zo goed, maar het lukt hem maar niet om zijn ogen op iets anders te richten dan op de weg voor zich. Vuurvliegje, Konijn Vos en de andere dieren van het bos willen Beer graag helpen; ze praten met hem en brengen hemdrinken en eten en bespreken onderling het ene na het andere idee om hem van de weg te krijgen. Maar uiteindelijk zal Beer zelf weer vertrouwen moeten krijgen en zo zijn angst te overwinnen.
Leeftijd: 6+
Keywords: Bang zijn; Vriendschap; Zelfvertrouwen