Geef flow aan je leven : gelukkig worden doe je zelf. - Terstegge, Marlies, ....- (Tielt : Lannoo, 2011)
Een boek over de theorie n de praktijk van de flowpsychologie, een belangrijk onderdeel van de positieve psychologie. Doe jij wel eens iets waar je zo in opgaat dat je geen idee meer hebt van de tijd? Als je dat gelukzalige gevoel ervaart, dan ben je in 'flow'. De flowtheorie leert je om je waarden, talenten en verlangens beter te herkennen. Mensen met veel flow blijven dichter bij hun kern en zijn beter in staat om een eigen, authentieke levensmissie te bepalen. Ze voelen zich niet alleen gelukkiger, maar ook meer verbonden met anderen en de wereld om zich heen. In dit boek worden de wetenschappelijke onderzoeksresultaten van de flowtheorie vertaald naar het dagelijkse leven. De lezer wordt uitgenodigd om flow zlf te ervaren en zich eigen te maken als een natuurlijke way of life. De laatste jaren worden er heel wat boeken gepubliceerd over geluk. Geef flow aan je leven van Marlies Terstegge gaat dieper in op de flowtheorie als onderdeel van de positieve psychologie. Flow is een gevoel
Dat je krijgt als je vol aandacht met iets bezig bent waar je in opgaat en waar je van geniet. Om te weten hoe het voelt 'in flow' te zijn, moet de lezer volgens Terstegge een antwoord trachten te vinden op volgende vragen: Doe jij wel eens iets waar je zo in opgaat dat je geen idee meer hebt van de tijd? Dat je helemaal wordt meegesleept door wat je aan het doen bent en dat alles wel moeiteloos lijkt te gaan? En merk je dan hoe fijn je je daarna voelt, hoe tevreden en voldaan, en hoe je op dat moment gewoon gelukkig bent? Om de lezer de flowtheorie eigen te maken, loodst Terstegge hem op een aangename wijze doorheen de geheimen van flow. Voor alle duidelijkheid geeft ze in de eerste hoofdstukken de kenmerken van flow en duidt ze aan hoe we het kunnen herkennen in ons dagelijkse leven. Ze doet dit onder meer met behulp van vragenlijsten die de lezer moet beantwoorden. Eens de lezer de flowtheorie onder de knie heeft gaat ze verder met een hoofdstuk waarin ze uitlegt hoe je het in jezelf kan
Herkennen. Er volgen vragenlijsten over je eigen levensweg, waarden, talenten - Iedere vragenlijst wordt ingeleid door een kort stukje theorie. Dit zorgt ervoor dat de vragenlijsten niet zo maar uit de lucht vallen. De volgende hoofdstukken behandelen steeds een ander aspect van de theorie. Zo leert de lezer nog hoe hij in zijn leven hindernissen en uitdagingen kan herkennen, hoe hij gelukstrategien en emotionele intelligentie kan toepassen, hoe hij meer thuis kan komen in zijn eigen lichaam en hoe zijn verdere leven er kan uitzien met flow. Dit is allemaal mooi in theorie maar de dagdagelijkse praktijk ziet er vaak anders uit, en Terstegge had hierover wat meer mogen uitweiden. Het boek leest desondanks erg vlot. Door verschillende keren te verwijzen naar resultaten van wetenschappelijke onderzoeken en het citeren van het gedachtegoed van een aantal bekende psychologen is flow niet iets wat in het idele leeft.
Keywords: Concentratie; Geluk; Levenskunst; Positieve psychologie