Perspectief op een maatschappij in crisis : samen werken, samen leren en samen leven. - Daenen, Raf, ....-; Vermeulen, Willem, ....- (Den Haag : Boom Lemma, 2012)
We leven in een tijd van crisissen. Behalve met een financieel-economische crisis hebben we ook te maken met een maatschappelijke crisis. Dit brengt voor veel mensen spanningen en stress met zich mee. Toch kan uit een crisis ook iets goeds voortkomen: een crisis zet aan tot beweging, tot het verzetten van de bakens. De initiatieven daartoe vinden we in 'de kleine wereld', ofwel in de directe sociale omgeving. In Perspectief op een maatschappij in crisis worden vele voorbeelden gegeven van dergelijke constructieve initiatieven, met name in de welzijns- en zorgsector. Ook worden er mensen genterviewd die zich inzetten voor diverse projecten waarbij mensen elkaar ontmoeten en ondersteunen. Deze maatschappelijk pedagogische activiteiten zijn waardevol omdat ze zelfgroei mogelijk maken en mensen tot zelfverantwoordelijk leven kunnen aanzetten. Vanuit het microniveau kan de macrowereld vervolgens positief worden benvloed. Dit boek is geschreven voor studenten en professionals in de sociaalagogische
En pedagogische beroepen, alsmede voor politici en beleidsmakers die met bezieling en vertrouwen willen vormgeven aan een samenleving waarin 'voorleven' ertoe doet. Het antwoord op de huidige maatschappelijke en financieel-economische crisis ligt in eerste instantie in initiatieven op microniveau. In initiatieven van burgers en maatschappelijke organisaties. Dit betogen de auteurs Daenen (PvdA/politicus en docent) en Vermeulen (verbonden aan Rijkswaterstaat) althans in hun gezamenlijke publicatie. In vijf hoofdstukken wordt gekeken naar de crisis als verschijnsel, de crisis op macroniveau in relatie tot het leven op microniveau, het belang van een proactief maatschappelijk middenveld, en voorbeelden van samenlevingsinitiatieven (van de hand van coauteurs) als Buurtzorg en Dress for Succes, en ontwikkelingen in de samenleving. Er wordt vooruit gekeken naar de gewenste maatschappelijk ontwikkeling. Verandering, zo betogen de auteurs, moet plaatsvinden op microniveau, in de manier waarop mensen met
Elkaar samenleven, intiatieven ontplooien en naar elkaar omzien. Vanuit dit perspectief kan de maatschappelijke en financieel-economische crisis het hoofd geboden worden. Een helder onderbouwd betoog met veel literatuurverwijzingen en duidelijke praktijkvoorbeelden. Bedoeld voor politici, beleidsmakers, studenten en professionals in de sociaal-agogische en pedagogische sector.
Keywords: Economische crisis -- Nederland; Maatschappijkritiek