Een meisje voor dag en nacht : waargebeurd verhaal over een Marokkaanse vrouw die afrekent met haar jeugd. - van der Zee, Renate, ....- (Breda : De Geus, 2011)
Ibtisam wordt als kind seksueel misbruikt door haar broers. Er is niets wat ze eraan kan doen, want in het traditionele Marokkaanse gezin waarin ze opgroeit, is de familie-eer heilig, en naar de buitenwereld toe wordt nooit iets schandelijks prijsgegeven. Ibtisams broers worden behandeld als prinsen en hoeven nooit ergens verantwoording over af te leggen. Seks is een taboe en buiten het huwelijk streng verboden; als het gebeurt, krijgt de vrouw vrijwel altijd de schuld. Er zit voor Ibtisam niets anders op dan haar mond te houden en haar broers jarenlang hun gang te laten gaan. Dat houdt ze vol tot ze de leeftijd bereikt waarop ze beseft dat ze zwanger kan raken. Een meisje voor dag en nacht is een taboedoorbrekend verhaal over de vaak verzwegen problematiek van incest in Marokkaanse gezinnen in Nederland. Dit boek stelt een verzwegen probleem aan de orde, maar laat vooral ook zien dat de slachtoffers niet alleen staan en dat ze hulp kunnen zoeken. Ibtisam heeft inmiddels een goede baan en leidt een gelukkig leven.
Keywords: Incest; Migranten -- Nederland