Veerkracht : Herstelverhalen vanuit drie perspectieven. - Goossens, Peter, 1964-; Tieleman, Maryke, ....-; Engelbertink, Monique, ....-; Schaap, Inke, ....-; Oberauer, Resi, ....- (Amsterdam : Boom Lemma, 2012)
Op het hebben van een psychische aandoening rust nog steeds een taboe. Onterecht, al was het alleen maar omdat volgens de laatste cijfers een op de vier Nederlanders ooit in zijn leven te maken krijgt met een psychische stoornis. De vraag 'Hoe leef je met een psychische stoornis?' is mede daarom uitermate belangrijk. Net als de vraag 'Hoe leef je met iemand die lijdt aan een psychische stoornis?', en 'Hoe kijkt een professionele hulpverlener daarnaar?'. In dit boek vertellen zes mensen met zes verschillende psychische aandoeningen hun verhaal. Elk levensverhaal wordt gevolgd door het verhaal van een direct betrokken naaste en het perspectief van de betrokken hulpverlener. Elk drieluik geeft een beeld van de problemen, maar vooral van de kracht van alle betrokkenen. De zes verschillende ziektebeelden die in dit boek aan bod komen krijgen tot slot een kort theoretisch kader. Elk verhaal wordt verteld door drie personen: de psychiatrische patiënt zelf, een hulpverlener en een professioneel
Deskundige. In zes verhalen wordt telkens een drieluik geschilderd en dat geeft een bijzondere dieptewerking aan ieder verhaal waardoor het duidelijk uit de verf komt. Tot voor kort kwamen deze mensen in behandeling in de psychiatrie en ondanks de hulp leidde zo'n verblijf tot een isolement bij de patiënt. Sinds enkele jaren doet in ons land herstel zijn intrede als leidend zorgprincipe. Niet het klinische herstel, maar vooral het persoonlijke herstel staat op de voorgrond. In deze verhalen vertellen patiënten hoe ze een periode van grote kwetsbaarheid konden overleven. Ze leren nu hun leven te hervinden en ondanks de beperkingen van hun ziekte, werken mensen nu zelf aan hun eigen herstel. Hoe dat gaat, vertellen zes patiënten op een indringende wijze, ze maken duidelijk wat herstel voor hen inhoudt. De lezer komt onder de indruk hoe veerkrachtig ze zijn ondanks hun handicaps. Naast hun eigen verhaal krijgt de lezer ook het verhaal van een naast betrokkene te lezen en ten slotte geeft een
Professionele hulpverlener zijn visie. Dit indrukwekkende boek wordt afgesloten met een overzicht van websites, boeken en films. Voor hulpverleners en betrokken genteresseerden.
Op het hebben van een psychische aandoening rust nog steeds een taboe. Onterecht, al was het alleen maar omdat volgens de laatste cijfers een op de vier Nederlanders ooit in zijn leven te maken krijgt met een psychische stoornis. De vraag ‘Hoe leef je met een psychische stoornis?' is mede daarom uitermate belangrijk. Net als de vraag ‘Hoe leef je met iemand die lijdt aan een psychische stoornis?', en ‘Hoe kijkt een professionele hulpverlener daarnaar?'. In dit boek vertellen zes mensen met zes verschillende psychische aandoeningen hun verhaal. Elk levensverhaal wordt gevolgd door het verhaal van een direct betrokken naaste en het perspectief van de betrokken hulpverlener. Elk drieluik geeft een beeld van de problemen, maar vooral van de kracht van alle betrokkenen. De zes verschillende ziektebeelden die in dit boek aan bod komen krijgen tot slot een kort theoretisch kader. Doelgroep Dit boek is bestemd voor studenten social work, toegepaste psychologie, sociaal pedagogische hulpverlening, maatschappelijk werk, creatieve therapie, cultureel maatschappelijke vorming. Ook geschikt voor hulpverleners die werken in welzijn en zorg. Auteursinformatie Peter Goossens is werkzaam als lector herstelgerichte zorg en cliënt empowerment bij Saxion. Naast deze functie is Peter als verpleegkundig specialist GGZ/senior onderzoeker werkzaam binnen het Specialistisch Centrum voor Bipolaire Stoornissen van Dimence en als senior onderzoeker bij IQ Healthcare aan de Radboud Universiteit te Nijmegen. Maryke Tieleman is werkzaam als hoofddocent/ontwikkelaar van het uitstroomprofiel Ontwikkelingspsychologie en Orthopedagogiek van de opleiding Toegepaste Psychologie bij de Academie Mens en Arbeid (AMA) van Saxion te Deventer. Monique Engelbertink is werkzaam als docent pedagogiek bij de Academie Mens & Maatschappij (AMM) van Saxion. Daarnaast is Monique sinds 2007 als onderzoeker betrokken bij het Kenniscentrum Gezondheid
Op het hebben van een psychische aandoening rust nog steeds een taboe. Onterecht, al was het alleen maar omdat volgens de laatste cijfers een op de vier Nederlanders ooit in zijn leven te maken krijgt met een psychische stoornis. De vraag "Hoe leef je met een psychische stoornis?" is mede daarom uitermate belangrijk. Net als de vraag "Hoe leef je met iemand die lijdt aan een psychische stoornis?", en "Hoe kijkt een professionele hulpverlener daarnaar?". In dit boek vertellen zes mensen met zes verschillende psychische aandoeningen hun verhaal.Elk levensverhaal wordt gevolgd door het verhaal van een direct betrokken naaste en het perspectief van de betrokken hulpverlener. Elk drieluik geeft een beeld van de problemen, maar vooral van de kracht van alle betrokkenen. De zes verschillende ziektebeelden die in dit boek aan bod komen krijgen tot slot een kort theoretisch kader (bron: covertekst).
Keywords: Psychiatrische patiënten; Psychische stoornissen